StoryEditor

Bratislava má rekordný dlh

23.03.2011, 23:00

Mesto Bratislava má celkový dlh 223 miliónov eur. Potrebuje konkrétne kroky na ozdravenie financií a návrh šetriaceho rozpočtu na rok 2011 ich podľa primátora Bratislavy Milana Ftáčnika prináša. Vyhlásil, že zodpovednosť bývalého vedenia samosprávy vidí skôr v politickej rovine.

"Bývalé vedenie nedokázalo zareagovať na hospodársku krízu. Ono reagovalo tak, že formálne znížilo výdavky o 3,5 percenta. Potom rozpustilo rezervný fond, lebo povedalo, že chceme ďalej rozvíjať mesto,“ uviedol Ftáčnik s tým, že takto konať sa dalo jeden rok. Rok 2010 bol podľa neho sprevádzaný nereálne vysokým očakávaním predaja majetku a tomu sa nastavili príjmy. Zistilo sa, že bola predaná niečo viac ako tretina z toho, čo sa plánovalo a výsledkom boli nekryté objednávky, dodal. "Voči mestu nie sú vedené žiadne exekúcie,“ konštatoval riaditeľ magistrátu Viktor Stromček.

Mesto Bratislava pripravuje opatrenia na znižovanie výdavkov. Chce povinne zaviesť elektronické aukcie, uvažuje o centrálnom verejnom obstarávaní komodít, kde to má zmysel, napríklad pri spoločnom nákupe energií. Ftáčnik uviedol, že Bratislava bude financovať to, na čo má prostriedky.

Na prvom mieste je podľa primátora šetrenie a znižovanie výdavkov, na druhej strane zvyšovanie príjmov, aby sa dosiahol vyrovnaný rozpočet. A po tretie, splácanie záväzkov z minulého obdobia. "V rozpočte ideme dolu s výdavkami o 22 percent, pričom bežné výdavky sa znižujú o 4,6 percenta,“ avizoval. Krátenie sa netýka školstva a sociálnych vecí, vyššie zdroje sú vyčlenené na Mestskú políciu. Vzhľadom na splátky starého dlhu nie sú žiadne investície na nové projekty.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:58