Vladimír PčolinskýTASR/J. Novák
StoryEditor

NAKA odmietla vydať spis v prípade Pčolinského. Advokát to označil za neštandardné

11.06.2021, 17:02
Autor:
TASRTASR
Vyšetrovateľovi ÚIS postačovali podľa Remetových slov overené kópie vyšetrovacích spisov, čo však NAKA doposiaľ v dvoch prípadoch odmietla vyhotoviť.

Neodovzdanie spisu exriaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského vyšetrovateľovi Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) zo strany NAKA nie je štandardné. Uviedol to Pčolinského obhajca Ondrej Urban.

„Môj klient Vladimír P. podal jedno trestné oznámenie mesiac pred zadržaním a v jeho mene sme podávali druhé, dva aj pol až tri týždne dozadu. Dnes nemáme vedomosť, na základe čoho oni konajú. Či je to prvé jeho trestné oznámenie, alebo to naše druhé. Nevydanie spisu, keď všetky spisy NAKA vydala, nepovažujem za štandardné,“ povedal Urban.

ÚIS zaistil počas štvrtkovej akcie v NAKA šesť spisov, dva z toho boli originály tzv. živých spisov. Vyšetrovací spis týkajúci sa trestnej veci obvineného bývalého riaditeľa SIS NAKA odmietla vydať.

Potvrdil to krajský prokurátor v Bratislave Rastislav Remeta. „Bude stanovený ďalší procesný postup na zabezpečenie tohto vyšetrovacieho spisu,“ dodal.

Vyšetrovateľovi ÚIS postačovali podľa Remetových slov overené kópie vyšetrovacích spisov, čo však NAKA doposiaľ v dvoch prípadoch odmietla vyhotoviť.

"Preto boli odňaté originály dvoch vyšetrovacích spisov v tzv. živých trestných veciach, a to len s cieľom vyhotovenia overenej kópie vyšetrovacích spisov," zdôraznil Remeta.

Zo šiestich vyšetrovacích spisov boli štyri vydané dobrovoľne. Pritom dva spisy boli vo forme overenej kópie a dva spisy boli tiež overené kópie z archívu.

Trestnými oznámeniami Vladimíra Pčolinského, ktorý je aktuálne v kolúznej a preventívnej väzbe, sa zaoberá Krajská prokuratúra v Bratislave.

Oznámenia podal Pčolinský a jeho obhajcovia v súvislosti s podozreniami týkajúcimi sa svedkov, takzvaných kajúcnikov, na Generálnej prokuratúre.

01 - Modified: 2024-04-18 15:14:18 - Feat.: - Title: V Afrike zadržaný exsiskár Beňa: Dostal lieky aj jedlo. O pár týždňov má svedčiť v prípade Pčolinský 02 - Modified: 2024-04-12 05:48:44 - Feat.: - Title: Kritiku na voľbu Gašpara zahraničné služby neriešia. Českí tajní: Vzájomná dôvera je pre spoluprácu zásadná 03 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 04 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 05 - Modified: 2024-03-22 09:29:53 - Feat.: - Title: Žilinka sa ohradil voči kritike: V trestných veciach exšéfa SIS Pčolinského som nikdy osobne nekonal
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:27