StoryEditor

Tatár: Exkomunisti diskriminovali členov VPN ešte roky po Nežnej revolúcii

11.11.2009, 07:02
Autor:
TASRTASR

Bývalí komunisti diskriminovali členov Verejnosti proti násiliu (VPN) pri prijímaní do zamestnania ešte roky po Nežnej revolúcii. Po dnešnom krste druhého dielu publikácie Verejnosť proti násiliu, November 1989 v okresoch a regiónoch Slovenska to pre TASR povedal Peter Tatár zo Stálej konferencie občianskeho inštitútu (SKOI), ktorý publikáciu vydal.

"Napríklad učitelia mali po skončení svojho pôsobenia v politike problém vrátiť sa na školy. Našťastie už bola demokracia, takže sa to už nedalo robiť ako pred novembrom 1989," podotkol Tatár. Diskriminácia súvisela s faktom, že členovia VPN na okresných úrovniach iniciovali po novembri 1989 odvolávanie vedúcich predstaviteľov rôznych inštitúcií menovaných ešte komunistickým režimom.

Práve príbehy týchto "vojakov revolúcie" sumarizuje prvý a druhý diel publikácie. Editori, v prípade prvého dielu Juraj Hrabko a pri druhom Peter Tatár, naživo nahrali výpovede radových členov VPN a ich prepisy vydali ako publikáciu. Podľa Tatára by tieto výpovede mohli slúžiť aj ako podklad pre súhrnné historické dielo o revolúcii na Slovensku. V tom prípade by to však ale musela vypracovať nejaká akademická inštitúcia. "Napríklad Slovenská akadémia vied," poznamenal Tatár.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 20:32