StoryEditor

Jachting. Šport dostupný každému

12.07.2010, 00:00

"Človek si slobodne pláva morom na plachetnici, kúpe sa v zátokách, kde ho nerušia neznámi dovolenkári, prespáva v maríne a navštívi mnoho miest popri pobreží - je to jednoducho úžasný pocit. Dovolenku sme strávili s priateľom a kamarátmi na jachte už druhý rok za sebou a môžem to vrelo odporúčať,“ hovorí Dana z Bratislavy.
Jej priateľ si pred časom urobil kapitánsky kurz, a tak sa môžu plaviť samostatne. "Je to určite zábavnejšie, ako stráviť dovolenku na jednom mieste. Vždy večer, keď zakotvíte v prístave, môžete vyraziť do uličiek a užívať si miestnu atmosféru. A cez deň sa zas plavíte, zabávate s kamarátmi a kúpete v priezračnej vode.“ 

Teória aj prax
Jachting už dávno nie je len športom boháčov. Možnosť spraviť si kapitánsky kurz a vyskúšať riadenie plachetnice vám ponúka na Slovensku niekoľko spoločností. "Tento šport sa stáva čoraz populárnejším a masovejším,“ hovorí konateľ Felyma yacht Milan Sedliačik.

Kurz námorného jachtingu je určený úplným začiatočníkom, ktorí nevlastnia žiadnu licenciu na vedenie rekreačného plavidla na mori. Podľa Luboša Gašparika, majiteľa spoločnosti Adon, získa absolvent týždenného kurzu v Chorvátsku preukaz pre teritoriálne vody do 12 námorných míľ od pobrežia a pobrežia priľahlých ostrovov. "Cena kurzu je 390 eur, plus 855 kún (asi 120 eur) za skúšku. V cene je všetko okrem dopravy do Chorvátska a stravy.“

Prvá časť kurzu je venovaná pravidlám a teórii, druhá je zameraná na praktické ovládanie lode. "Počas neho sa pripravíte na skúšku z teórie a naučíte sa samostatne viesť loď za bežných podmienok, do ktorých sa môžete počas plavby dostať,“ hovorí Sedliačik. V teoretickej časti sa učí navigácia, značenie námorných ciest, meteorológia, obsluha prístrojov, námorné právo, pravidlá či bežná údržba lode. "V praktickej časti sa precvičuje manévrovanie v prístave, vyväzovanie plachetnice, kotvenie v zátokách a plavba na otvorenom mori,“ vysvetľuje.

Objednajte sa vopred
Urobením si kapitánskeho kurzu sa ponuka spoločností nekončí. "Okrem kurzov ponúkame lode na prenájom, dovolenkové plavby a plavby vo flotile,“ hovorí Gašparik. Ak má podľa neho posádka vlastného kapitána, napríklad absolventa kurzu, môže si požičať loď a vyraziť na samostatnú plavbu. "Od nás dostane kompletne pripravenú vyčistenú loď s nafukovacím člnom, kompletnou elektronikou a potrebnou výbavou. Cena so spaním pre osem ľudí je v sezóne do 1 600 eur.“ A 200 eur na osobu je porovnateľné s cenou apartmánu.

Dovolenková plavba je prenájom lode so skiperom, pokiaľ nemáte vlastného kapitána, za ktorého sa platí 300 eur na týždeň. Plavba vo flotile zas ponúka sprievodnú loď na zaistenie. Jej cena je 900 eur, takže podľa Gašparika sa oplatí, ak sprevádza viacero lodí.

"Naša flotila lodí kotví v domovskej maríne Keramik pri mestečku Primošten v Chorvátsku. Letisko Split je od maríny vzdialené iba 35 kilometrov,“ hovorí Sadliečik. Cena prenajatých lodí podľa neho kulminuje v auguste a klesá na začiatku a konci sezóny. "Okrem toho závisí aj od času prenájmu, typu lode, výbavy, veku a jej veľkosti. Spravidla je to od 1 500 do 3 500 eur na týždeň za loď.“ Všetky firmy však odporúčajú rezervovať si lode a plavby dlho dopredu, najlepšie už okolo Vianoc. Vtedy sa dá získať aj zľava vďaka rôznym ponúkaným akciám.
Dušan Uhrin

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 04:27