StoryEditor

Strany nevedia, koľko nás budú stáť ich sľuby

20.04.2010, 00:00

Politické strany väčšinou nevedia vyčísliť, koľko budú stáť ich sľuby, na ktoré budú až do júnových volieb lákať voličov. Konkrétne čísla podľa politológa Pavla Marchevského však môžu ľuďom dokázať, že ich programy nie sú postavené len na vode.

SaS chce byť poctivá
Mimoparlamentná SaS včera ako prvá zverejnila, že ich balík nápadov s dosahom na verejnú správu si zo štátnej pokladnice vyžiada 2,6 milióna eur. Zo svojich 129 návrhov pritom vybrala len nenulové dosahy -- teda tie, ktoré budú vplývať pozitívne alebo negatívne na verejnú správu. Tých je 31. Podľa Jozefa Kollára, odborníka SaS na verejné financie a finančný trh, chcú byť pri svojom programe "poctiví".
Najsilnejšia opozičná strana SDKÚ-DS odhaduje v rámci svojich sľubov najväčšiu záťaž na rozpočet pri predĺžení materskej z pol roka na rok. "Z 50 percent platu na celý plat, to je do troch miliárd korún," hovorí podpredseda strany Ivan Mikloš. Ďalších zhruba 500 miliónov korún by si vyžiadal návrh SDKÚ, pri ktorom by si ľudia mohli získať vyšší príspevok k hypotéke, ak si nevezmú príspevok pri narodení dieťaťa. Všetky ich opatrenia by podľa odhadu Mikloša predstavovali sumu do päť miliárd korún.

Milióny na dôchodcov
KDH už vraj má vyčíslené výdavky, konkrétne čísla HN hovorca Martin Krajčovič nepovedal. "Budú závisieť od prípadnej budúcej koalície, koľko sa nám podarí presadiť do vládneho programu a tým aj to, aký to bude mať celkový vplyv na financie."
Pomerne veľkú položku, 54 miliónov eur, by si vyžiadal jeden zo sľubov mimoparlamentného Mostu-Híd. Bugárovci chcú podľa ich ekonóma Ivana Švejnu jednorazovo zvýšiť dôchodky pre 150-tisícovú skupinu starodôchodcov o 30 eur. Miklós Duray z SMK neverí, že strany dokážu pred voľbami priniesť "vážne čísla". Ekonóm SAV Pavol Kárász upozorňuje, že ocenenie dosahov treba brať s rezervou. "Sú založené na zjednodušených predpokladoch a normatívoch," povedal HN.

Vláde strany mlčia
Najväčšia vládna strana Smer-SD nereagovala na naše otázky o vyčíslení svojho sociálneho programu. Ich hovorkyňa Katarína Kližanová Rýsová včera nedvíhala telefón. Politológ Marchevský sa domnieva, že strana Roberta Fica je ako jediná v inej pozícii už len tým, že je pri vláde, je hlavnou silou a v kresle ministra financií má svojho človeka.
Smer môže podľa neho tvrdiť, že za štyri roky sa mu už sľubované sociálne opatrenia podarili. O presných číslach v súčasnosti nehovoria ĽS-HZDS ani SNS.

Konkrétne čísla môžu ľuďom dokázať, že programy strán nie sú postavené len na vode. Pavol Marchevský, politológ

01 - Modified: 2003-11-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koncentrácia v automobilovom sektore
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 07:32