StoryEditor

"Dajte nám prácu," žiadajú od vlády ľudia

06.07.2010, 00:00
Presne dve tretiny Slovákov dávajú za hlavnú úlohu novej vláde vyriešiť problém života bez práce. Oveľa menej ľudí trápi bytová otázka alebo výška daní či chýbajúce diaľnice.

Polovica rebríčka s odkazmi a úlohami pre novú vládu je zo sféry sociálnych vecí. Taký je výsledok exkluzívneho prieskumu, ktorý pre HN spravila agentúra Focus ešte pred voľbami.

Každodenný zápas o prácu
Nová vláda dostala ťažkú domácu úlohu. Treba vyriešiť rastúcu nezamestnanosť, klesajúcu životnú úroveň, vysoké ceny liekov, hospodársku krízu, závratne vysoký štátny deficit a zastaviť rozrastajúcu sa korupciu, hlavne v štátnych výberových konaniach. Taká je prvá pätica najpálčivejších problémov podľa výskumu Focusu.

Všetko sú to však želania, ktoré sa rokmi veľmi nemenia. "Po piatich rokoch sa na prvé miesto bezkonkurenčne vrátila nezamestnanosť,“ upozorňuje sociológ Focusu Ivan Dianiška. Ľudia podľa neho kladú požiadavku naštartovania pracovného trhu na prioritné miesto aj preto, že cítia každodenný zápas o prácu doma či u známych v okolí. Neznamená to, že až dve tretiny ľudí si prácu musia hľadať. Dianišku prekvapil fakt, že aj napriek mohutne mediálne prezentovaným kauzám odchádzajúcej vlády zostáva citlivosť ľudí na korupčné škandály bez zmien.

Prvé kroky novej vlády
"Najväčším problémom Slovenska je skutočne nezamestnanosť. Treba ju urýchlene riešiť,“ hovorí budúci minister práce Jozef Mihál (SaS). Konkrétne opatrenia zatiaľ uvádzať nechce. Spomenie iba zmeny v Zákonníku práce a v službách v nezamestnanosti. Budúca vláda má pre Slovákov doteraz pripravené iba tézy o zavedení medzitrhu práce, znižovaní odvodovej zaťaženosti pre zamestnávateľov a oslabenie pozície odborov.

Odborníci program privítali. "Je správne, že v novej vláde existuje vôľa znížiť vysoké náklady zamestnávateľov, ktoré v súčasnosti zabraňujú vytváraniu nových pracovných miest,“ uviedol Peter Goliaš, riaditeľ Inštitútu pre sociálne a ekonomické reformy INEKO.

Žiaden plánovač
Podľa údajov Ústredia práce u nás nezamestnanosť klesá veľmi pomaly. Naposledy medzimesačne klesla o 0,28 percentuálneho bodu na 12,24 percenta. Jej klesajúci trend síce analytici očakávajú, no dôvodov na radosť mnoho nie je. Stále bude dlhodobo vysoká, avizujú viacerí analytici.

Budúci minister práce hovorí, že vytvorí podmienky na vznik pracovných miest. Nesľubuje však koľkých a dokedy. "Necítim sa plánovačom a hovoriť, že vytvoríme 30-tisíc pracovných miest. Budeme robiť opatrenia, o ktorých si myslíme, že budú dobré,“ konštatuje Mihál.



Uťahovanie opaskov

Dianiška upozorňuje, že v prípade životnej úrovne či zdravotníctva ide o stálice v rebríčku požiadaviek ľudí na politikov. "Novinkou je, že si oveľa viac ľudí uvedomuje potrebu riešenia dôsledkov hospodárskej krízy. Medzi ľuďmi veľmi rezonuje štátny deficit ako niečo, čo treba riešiť,“ upozorňuje Dianiška.

Budúci minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) zatiaľ nemá pre voličov odkaz, ako chýbajúcu miliardu eur v rozpočte nájde. Isté je zatiaľ len to, že nová vláda sa chystá šetriť. "Treba šetriť aj riešiť odvody, Zákonník práce, vymožiteľnosť práva, korupciu, vzdelanie. Pretože inak nenaštartujeme ekonomiku a nezvýšime príjmy,“ avizuje Mikloš. Okrem zlých správ o uťahovaní opaskov sľubuje, že do dvoch rokov by Slováci mohli pocítiť výraznejší rast ekonomiky aj zamestnanosti.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 18:38