StoryEditor

V Nitrianskej nemocnici sa búria lekári. Nebudú operovať

20.12.2009, 18:30
Autor:
mlml
Ak nedostaneme viac, nebudeme od februára v službe operovať. Takto hrozia lekári Detskej kliniky a ARO z fakultnej nemocnice v Nitre.

Tú riadi poslanec najsilnejšej vládny strany Smer-SD Jozef Valocký.

Lekári sa búria proti tomu, že im nemocnica siahla na peniaze za služby. Vedeniu odkazujú: v momente, ako odslúžime viac ako 150 hodín nadčasov, odchádzame domov. „V máji to boli dve eurá, tento mesiac nám za každú službu strhnú ďalších päť eur,“ hovorí pre HN lekár Peter Visolajský. Do mesiaca si tak lekár, ktorý slúži päťkrát, zarobí o 35 eur menej.

Valocký to odmieta. „Žiadne platy sa neznižovali, boli tam príplatky, teraz sme, naopak, zvyšovali o dva a pol percenta a budeme aj v marci.“ Tvrdí, že operácie nebudú ohrozené – v prípade potreby podľa neho budú musieť lekári pracovať na zmeny.

S platmi nie sú spokojní ani lekári v malých nemocniciach – napriek kolektívnej dohode im riaditelia vyššie ceny nezaplatili. Práve preto už koncom januára budú zdravotnícki odborári demonštrovať pred ministerstvom zdravotníctva. Žiadajú, aby zatlačilo na vyššie platby od Všeobecnej zdravotnej poisťovne.


Viac o téme čítajte v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 19:28