StoryEditor

Riskantné je skákanie a víry

02.08.2010, 00:00

Na čo by si mali ľudia dávať pozor pri kúpaní v prírodných vodách?
Hlavné riziká pri kúpaní v takýchto vodách súvisia predovšetkým s neznámym terénom. Teda aj skok do vody pri nepoznaní jej hĺbky, výskyt rôznych predmetov na dne či korene stromov. Mimoriadne nebezpečné sú tečúce vody, najmä z dôvodu výskytu vodných vírov.

Aké sú najčastejšie chyby, ktorých sa dopúšťame?
Je to vstup, prípadne aj skok do vody bez predchádzajúceho oboznámenia sa s terénom, náhly skok do vody je rizikový aj z hľadiska náhlej teplotnej zmeny v letných horúčavách. Absolútne nevhodné je požitie väčšieho množstva alkoholu pred kúpaním -- hrozia komplikácie ako kolaps, prípadne až zlyhanie srdca, infarkt myokardu...

Pokiaľ ide o rôzne choroby či infekcie, čo bežne ľuďom hrozí?
Samotná voda vo vodných nádržiach veľakrát nie je hygienicky vyhovujúca pre kúpanie, rizikový je predovšetkým vysoký obsah mikroskopických rias a siníc, hrozia riziká zápalov slizníc (spojivkový vak, močový trakt), respiračné infekcie, alergie a podobne.

Ako sa môžeme chrániť?
Prevenciou -- zásada je kúpať sa v prírodných vodách a kúpaliskách, ktoré sú na tento účel schválené, kde kvalitu vody kontroluje príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva, zásadne sa vyhýbať kúpaniu v tečúcich vodách a vodných tokoch, vizuálne sa voda dá len ťažko posúdiť. Na prítomnosť rias a siníc nás môže upozorniť zelenkavý až belavý povlak na vodnej hladine, no nemusí to byť pravidlo.

Sú miesta, pri ktorých odporúčate nechodiť do vody vôbec?
K vhodnosti alebo nevhodnosti jednotlivých vodných lokalít na kúpanie sa neviem vyjadriť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 18:50