StoryEditor

Anketa: Zrýchlia sa súdne konania vďaka internetu a novým formulárom?

06.07.2010, 00:00

Milan Galanda, advokát
Neviem, čo bude elektronizácia znamenať v praxi. Už teraz umožňuje Občiansky súdny poriadok dávať elektronické podania a ak požiada účastník, súd s ním bude komunikovať elektronicky. Pýtal som sa však človeka z ministerstva spravodlivosti, v koľkých prípadoch sa takto komunikuje, a on mi povedal, že vlastne ani v jednom. Treba sa rozprávať o tom, či je to také jednoduché.

Tomáš Borec, predseda Slovenskej advokátskej komory
Podľa môjho názoru majú opatrenia z téz programu vládnej koalície veľký potenciál na to, aby viedli k väčšej efektivite súdov a vymožiteľnosti práva. Musím však zdôrazniť, že veľmi bude závisieť na samotnom pretavení týchto téz do dennej praxe. Jednak, aká bude kvalita predpisov, ktoré budú upravovať tieto opatrenia, ich previazanie s existujúcimi predpismi a s prihliadnutím na materiálno-technické možnosti účastníkov súdnych konaní tak, aby neboli ukrátení na svojich právach. Len pripomínam, že už dnes sú sčasti uverejňované súdne rozhodnutia na stránke ministerstva spravodlivosti.

Ernest Valko, advokát a ústavný právnik
Presadzoval som takéto zmeny už niekoľko rokov dozadu, o čom svedčí môj súdny návrh z roku 2005. Mnohé opatrenia sú identické. Samozrejme, že si myslím, že to môže zrýchliť súdne konania, zvýšiť vymožiteľnosť práva spolu s ďalšími opatreniami. Zásadná problematika, ktorá v súdnictve je a je odrazom spoločnosti, je morálna hodnota. Slovenské súdnictvo by malo zabrániť úpadku hodnôt a nastúpiť by mala dôsledná nestrannosť. To je však predovšetkým v ľuďoch. Nepomôže vám v tom ani zákon.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 19:57