StoryEditor

Sulík: Ficove obvinenie je dávno vysvetlená kauza

27.05.2010, 19:19
Autor:
TASRTASR
Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka je premiérom Ficom znovuotvorená kauza údajne nevýhodného predaja pozemkov mesta Bratislava stará záležitosť, dávno medializovaná a vysvetlená.

Predsedom Smeru-SD Robertom Ficom znovuotvorená kauza údajne nevýhodného predaja pozemkov mesta Bratislava, na ktorej mal v súčasnosti predseda mimoparlamentnej strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík a opozičné KDH pripraviť hlavné mesto o viac ako 42 miliónov Sk (1,39 milióna eur), je stará záležitosť, medializovaná a vysvetlená už v roku 2006.

"Vtedy som zverejnil všetky podklady k tejto kauze na mojej stránke, počnúc znaleckým posudkom, cez rôzne protokoly zo zasadnutia predstavenstva (spoločnosti OLO, pozn. TASR) až po inzeráty, ktoré boli uverejnené. Všetko je zverejnené už niekoľko rokov," reagoval na dnešné obvinenia predsedu vlády líder SaS.

Podstatou celého obchodu bolo podľa Sulíka rozhodnutie mestskej firmy OLO, a.s., ktorá sa rozhodla predať niekoľko nepotrebných pozemkov vo verejnej súťaži, ktorej sa mohol zúčastniť ktokoľvek. Keby sa firma Fax Copy, ktorej bol Sulík v minulosti spolumajiteľom a ktorá bola jedným z 18 záujemcov o ponúkané pozemky, nezúčastnila súťaže, OLO podľa neho zinkasuje o dva milióny korún menej.

Predsedu Smeru-SD označil za zbabelca, ktorý má v súčasnosti problémy vysvetľovať rôzne s ním spájané kauzy, a preto vyťahuje takéto staré záležitosti. "To, že to teraz premiér Fico vytiahol, vnímam ako dôkaz toho, že musí byť vo vážnych problémoch. Musí sa veľa potiť, keď si spomenie na to, odkiaľ zobral 284 miliónov korún na svoju kampaň," pripomenul Sulík údajné problematické financovanie strany Smer-SD, na ktoré pred časom poukázal podnikateľ a v minulosti zakladajúci člen strany Bohumil Hanzel.

Predseda Smeru-SD dnes vyhlásil, že Sulík s pomocou KDH v rokoch 2005 a 2006 pripravili nevýhodnými predajmi pozemkov mesto Bratislava o viac ako 42 miliónov Sk. Podľa dokumentov, ktoré má k dispozícií, ešte v roku 2005 dcérska spoločnosť mesta Bratislava Odvoz a likvidácia odpadu, a.s., (OLO) predala približne 1,7-hektárový mimoriadne lukratívny pozemok v zastavanom území Bratislava - Vajnory spoločnosti Fax Copy, a.s., a to za 44,566 milióna Sk. Predsedom predstavenstva OLO bol vtedy nominant KDH Peter Stach, členom predstavenstva a riaditeľom firmy bol Sulík. Ten bol zároveň aj rozhodujúcim akcionárom Fax Copy, priblížil Fico.

"Pán Sulík s pomocou KDH sám sebe predal lukratívne pozemky mesta Bratislava za zjavne podhodnotenú cenu," podčiarkol predseda Smeru-SD. V roku 2006 potom táto spoločnosť predala podľa Fica získané pozemky nastrčeným firmám za 66,821 milióna Sk. O tri mesiace ich opäť predali ďalej, a to už za 86,620 milióna korún. Sulík a Ďurkovský, ktorý o prevodoch pozemkov podľa Fica musel vedieť, tak údajne pripravili Bratislavu na tomto obchode celkovo o 42,054 milióna Sk.

Voči týmto obvineniam sa dnes ohradilo aj KDH. "Pri predaji pozemkov bola zorganizovaná verejná súťaž, ktorej sa zúčastnilo 18 súťažiacich a vyhrala najlepšia ponuka, najvýhodnejšia pre mesto. Je to veľmi rozdielne od dnešných vládnych rozhodnutí a tendrov," zdôraznil líder hnutia Ján Figeľ, ktorý zároveň odmietol akékoľvek prepojenie Sulíka na KDH v minulosti.

01 - Modified: 2003-12-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Košice do nového roka s napätým rozpočtom 02 - Modified: 2003-12-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vstupná brána do škôl i zamestnania
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 07:21