TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Ficov zákon zrušil dvojaké občianstvo

17.07.2010, 09:03
Autor:
TASRTASR
Dobrovoľné prijatie iného štátneho občianstva zo strany štátneho príslušníka SR od dnešného dňa znamená, že mu týmto krokom zanikne občianstvo slovenské.

Práve na Deň zvrchovanosti vstúpila do účinnosti širokodiskutovaná novela zákona o štátnom občianstve, ktorú parlament schválil ešte v máji.

Strata sa však nevzťahuje na nadobudnutie cudzieho štátneho občianstva v súvislosti s uzavretím manželstva alebo narodením. Podľa právnej normy, ktorá reagovala na maďarský zákon zjednodušujúci udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom, príde dotyčný o slovenské štátne občianstvo v ten istý deň, ako získa cudzie. Túto skutočnosť musí bezodkladne oznámiť obvodnému úradu v sídle kraja. Ak tak nespraví, môže dostať pokutu vo výške 3319 eur. Zároveň mu zanikne pracovnoprávny, štátnozamestnanecký či služobný pomer, na základe ktorého vykonáva povolanie, pri ktorom je nutné štátne občianstvo SR.

"Dvojaké štátne občianstvo je nežiaducim javom vzhľadom na skutočnosť, že udelením ďalšieho vzniká štátoprávny vzťah k dvom krajinám súčasne. Z hľadiska práv a povinností, ktoré takémuto občanovi vo vzťahu k štátu vyplývajú, môže dochádzať v praxi k závažným problémom," vysvetľoval vtedajší premiér Robert Fico (Smer-SD) ako predkladateľ návrhu. Negatívne dôsledky tohto kroku sa podľa neho znásobujú, ak nejde o ojedinelé prípady, ale dochádza k jeho hromadnému udeľovaniu.

Bývalý šéf exekutívy pripomenul, že nový spôsob straty štátneho občianstva je v súlade s Európskym dohovorom o občianstve, pričom v právnych úpravách členských štátov Európskej únie nie je ojedinelý. Podobný majú v Českej republike.

Proti novele vystúpil na parlamentnej pôde líder SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Svojimi pozmeňujúcimi návrhmi chcel dosiahnuť jednak to, že SR odmieta akýkoľvek podobný zákon, ktorý je v rozpore so všeobecne uznávanými a platnými zásadami medzinárodného práva týkajúcimi sa udeľovania občianstva. "Druhý paragraf hovorí, že SR neuznáva účinky maďarského zákona," vysvetlil. Podľa jeho návrhu, ktorý však neprešiel, by tak Slovensko nikdy takto nadobudnuté štátne občianstvo MR neuznalo.

Schválený vládny návrh označil ako návod na to, aby vznikala doposiaľ neexistujúca menšina v SR, teda taká, ktorej členovia nie sú občanmi Slovenska, ale Maďarska, no bydlisko majú stále v SR. "K ničomu dobrému to viesť nemôže," upozornil.

Právna norma prešla 26. mája v parlamente 90 hlasmi, keď za ňu "dvihli ruky" prítomní členovia Smeru-SD, SNS, ĽS-HZDS a KDH. Z klubu SDKÚ-DS novelu nepodporil nikto a poslanci SMK neboli v sále prítomní.

Nová koalícia však už avizovala zmeny. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) sa nedávno pre maďarský týždenník Heti Világgazdaság vyjadrila, že jej kabinet zruší platnosť maďarského zákona o dvojakom občianstve a súčasne aj slovenský "protizákon", ktorý presadila vláda Roberta Fica (Smer-SD). "Nová maďarská vláda prijatím zákona o dvojakom občianstve urobila základné procesné chyby. Medzi SR a Maďarskom existuje základná medzištátna zmluva a fungujú zmiešané komisie," pripomenula Radičová, podľa ktorej maďarský zákon mal byť prerokovaný v týchto komisiách.

Na otázku týždenníka, čo sa stane s "protizákonom" Ficovej vlády, Radičová uviedla, že s týmto právnym predpisom nesúhlasila. "Odmietame trestanie občanov! Namiesto toho navrhujeme, aby bol maďarský zákon porušujúci medzinárodné zmluvy vyhlásený za neúčinný na území SR. Ficov zákon zrušíme," zdôraznila.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 20:05