StoryEditor

Slováci vidia kvalitu škôl v Česku, naše posunuli nižšie

22.04.2010, 00:00

Slovenskí študenti sú viac spokojní s vysokými školami u našich českých susedov ako s domácimi. Ukázal to online prieskum nezávislej agentúry ARRA, ktorá hodnotí kvalitu vysokých škôl. Spolu s agentúrou GfK oslovili vlani takmer 4-tisíc absolventov, aby zhodnotili kvalitu ich alma mater. Na prvú priečku sa tak dostal sumár českých škôl.

 

Spomedzi slovenských univerzít medzi bývalými študentmi najviac bodujú technicky zamerané školy. Ako ukázal prieskum, dôvodom môže byť, že technici najlepšie zarábajú a ľahšie si nachádzajú prácu vo svojom "fachu“. S uplatnením sa vo svojom odbore majú naďalej problém humanitne zameraní absolventi.

Na popredné priečky rebríčka sa dostala Slovenská technická univerzita v Bratislave. Jej prorektor Dušan Petráš výsledok prieskumu ocenil. "To sa dá zabezpečiť len na školách, ktoré majú tradíciu, stabilný profesorský zbor či dobré medzinárodné kontakty,“ povedal pre HN. STU-čkári sa uplatňujú najmä v podnikateľskom prostredí, pracovné úspechy žnú aj v zahraničí.

Na bratislavskej technickej zarába podľa prieskumu až 15 percent absolventov viac ako tisícku eur mesačne. "Tí, ktorí majú odvahu študovať technické odbory, sú vykompenzovaní tým, že majú takéto nástupné platy,“ myslí si Ján Bujňák, rektor Žilinskej univerzity. Mzdy majú dobré aj absolventi českých škôl či Ekonomickej univerzity v Bratislave. Najmenej majú tí, ktorí majú diplom z Prešovskej univerzity a Katolíckej univerzity v Ružomberku. "Nižšie platy sa dajú vysvetliť tým, že tieto školy pripravujú z veľkej časti pedagógov či sociálnych pracovníkov, ktorí nie sú na trhu tak cenení,“ povedal výkonný riaditeľ ARRA Michal Považan.

Najhoršie z verejných vysokých škôl z hľadiska kvality obstála Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre. "Nepoznám ani vierohodnosť, ani žiadne informácie týkajúce sa podkladov ARRA, a pokiaľ toto nebude známe, tak sa nevyjadrím,“ reagoval pre HN rektor Libor Vozár.
ARRA sa pýtala na kvalitu škôl aj zhruba 2 500 vysokoškolských učiteľov a zisťovala, či by odporučili svojim známym študovať na školách, kde pôsobia. Považana nepríjemne prekvapila miera ich lojality. "Až 17 percent z nich hovorí, že by svoje školy neodporučilo ľuďom, na ktorých im záleží. To je veľmi vysoké číslo. Aj to niečo vypovedá o našich vysokých školách.“
Učitelia posunuli na prvé priečky Žilinskú univerzitu, kde pôsobí aj súčasný minister školstva Ján Mikolaj, ďalej Slovenskú poľnohospodársku univerzitu v Nitre a Univerzitu Komenského v Bratislave.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:51