StoryEditor

Choré dieťa môžu poslať domov

26.08.2010, 00:00

Inga sa už teší do práce. Po troch rokoch na materskej dovolenke si našla nové zamestnanie a pre dcéru škôlku. Jej manžel chodí do práce tiež, a preto si dávali veľký pozor na to, či im škôlka zaručí zdravý kolektív. Mladá rodina si totiž nemôže dovoliť platiť opatrovateľku a babičky sú obe mimo mesta. Je však sľub zo strany škôlky reálny?

Bez záruky
Učiteľky v materskej môžu odmietnuť prijať do kolektívu choré dieťa. Realita je však iná. "V praxi sa to zriedka využíva," konštatuje Ľubica Gogolová, riaditeľka súkromnej materskej školy. Učiteľky len ťažko dokážu poslať malé dieťa aj s rodičom domov, ak ich rodič presviedča, že jednoducho nemôže nejsť do práce. V takom prípade však riskuje, že dieťa pri prepuknutí príznakov zostane na izolačke. "Máme upozornenie na nástenke, že vtedy bude dieťa odčlenené od kolektívu a čas u nás nestrávi plnohodnotne," upozorňuje riaditeľka materskej školy Katarína Koledová.

Dieťa by choroby nemalo prechodiť
Dieťa podľa Koledovej odmietnu jednoznačne vtedy, ak deň predtým prejavovalo známky vyčerpania a choroby a aj napriek tomu ho rodič nasledujúci deň privedie späť. Rodičia, ktorí nasilu privedú polochorého potomka medzi ostatných, si neuvedomujú, že nedoliečenie aj banálnej infekcie môže viesť k chronickým ochoreniam dýchacích ciest, ale i k zápalu srdcového svalu či obličiek. "Trvalé poškodenie zdravia, invalidizácia a znížená kvalita života v budúcnosti je pridrahá daň za pár dní neliečenia sa," varuje pediater Martin Olej.

Pokus s deťmi
Pedagogičky nesmú deti kŕmiť žiadnymi tabletkami ani im z hláv vyberať vši. Jediné, čo môžu, okrem umytia rúk, je podanie nevyhnutnej prvej pomoci. Má sa tak zabrániť tomu, aby rodičia priviedli svoje nezdravé dieťa do kolektívu. Napriek tomuto zákazu uskutočnili zaujímavý pokus v jednej zo súkromných škôlok v Bratislave. Dohodli sa s rodičmi na vyskúšaní homeopatických liekov na obranu proti chrípke a nachladnutiu. Deti po súhlase rodičov dostávali pravidelné dávky v rámci prevencie. "Zapojila sa celá naša škôlka a výsledkom bolo, že sme ju na rozdiel od ostatných počas chrípkovej vlny nemuseli zavrieť," hovorí riaditeľka Katarína Koledová.

Určitú istotu o zdravotnom stave môžu pedagogičky získať len vtedy, keď si vyžiadajú od rodičov potvrdenie od lekára. Na takýto postup majú právo, ak dieťa vynechalo dochádzku päť za sebou nasledujúcich dní.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:04