StoryEditor

Fico: Zlatý padák dostal aj Sulík

07.02.2011, 15:15
Autor:
TASRTASR
Podľa Fica si Sulík prikázal vyplatiť odstupné, keď končil v bratislavskom mestskom podniku.

Predseda Národnej rady (NR) SR Richard Sulík (SaS) si 31. marca 2006 prikázal vyplatiť pri príležitosti odchodu z funkcie riaditeľa bratislavského mestského podniku Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) odmenu vo výške piatich platov, čo podľa informácií Smeru-SD predstavovalo 500.000 slovenských korún (16.597 eur). Na tlačovej konferencii to dnes uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico.

Novinárom dal k dispozícii kópiu interného listu, v ktorom Sulík ešte ako riaditeľ OLO prikazuje vyplatenie odmeny s odvolaním sa na telefonát s členkou predstavenstva OLO Annou Pavlovičovou. "Mám od primátora mesta Bratislavy Ing. Andreja Ďurkovského, v súvislosti s mojím odchodom z funkcie riaditeľa spoločnosti, prisľúbenú odmenu vo výške päťnásobku môjho zmluvného platu," uvádza Sulík v liste.

Zároveň navrhuje, aby mu bola odmena vyplatená spolu so mzdou za marec a v prípade, že by mu predstavenstvo odsúhlasilo odmenu v inej výške, rozdiel vráti do 15 dní od zasadnutia predstavenstva. "To nie je odstupné, ale odmena, keďže z funkcie odchádzal sám. Pritom ostal členom predstavenstva," upozornil Fico, podľa ktorého mohol Sulík ako člen predstavenstva ovplyvniť rokovanie tohto orgánu aj o jeho odmene. Fico zároveň pripomenul, že Sulíkova firma kúpila v čase, keď bol Sulík riaditeľom OLO, od tohto podniku pozemok, ktorý neskôr výhodne predala. Podľa Fica teda Sulík ako riaditeľ OLO predal pozemok "sám sebe".

V prípade aktuálnej kauzy neštandardne vysokého odstupného, ktoré bolo vyplatené nominantovi SDKÚ-DS Jánovi Podhorskému v košickej teplárni a podľa kolektívnej zmluvy patrí aj nominantovi SaS Ivanovi Zichovi, Fico poznamenal, že by sa novinári mali pýtať Sulíka na jeho možný príbuzenský pomer k Zichovi. Podpredseda Smeru-SD Pavol Paška reagoval aj na náznaky, že podobné odstupné brali aj nominanti Smeru-SD, slovami, že podľa jeho informácií odmenu podobnú Sulíkovej nedostal ani jeden.

Pripravovanú privatizáciu teplární Smer-SD kritizuje aj na základe vyjadrení premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), podľa ktorých by sa ziskové podniky predávať nemali. "Krátko pred voľbami štátna tepláreň v Martine investovala niekoľko miliárd do nových technológií. Privatizácia teplární znamená len provízie a zdraženie tepla. Žiadny iný logický argument na to, aby sa teraz teplárne privatizovali, nie je," vyhlásil Fico. Dodal, že podľa neho Sulík dehonestoval funkciu predsedu NR SR aj svojou maskou supermana na maškarnom bále.

Minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS) navrhne v stredu 9. februára na rokovaní vlády uznesenie, ktoré obmedzí možnosti štátnych nominantov v podnikoch s majetkovou účasťou štátu poberať odstupné. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol predseda SaS Richard Sulík spolu s ministrom Miškovom.

01 - Modified: 2004-02-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pripravujeme
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 11:40