StoryEditor

Slovenskú vládu najviac znepokojila kauza Mlynky

27.08.2009, 00:00
Autor:
habhab

V oblasti starostlivosti štátu o Slovákov žijúcich v zahraničí dominovala za minulý rok slovenská menšina v Maďarsku. Vyplýva to z materiálu, ktorý včera prerokovala vláda. Vlaňajšok sa pritom nezaobišiel bez incidentov, keď došlo k národnostným roztržkám.

Mlynky verzus Slováci
Najvážnejším bol prípad v maďarskej obci Mlynky, kde žije početná slovenská menšina. Správa o situácii našich krajanov v zahraničí hovorí, že tu došlo k porušeniu práv Slovákov v Maďarsku. "So znepokojením monitoroval snahu o potláčanie slovenského života v obci Mlynky aj Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí," píše sa v správe. Samospráva v Mlynkoch chcela vysťahovať krajanské spolky z priestorov Slovenského domu. Obec ho totiž plánovala využívať na reprezentačné účely. Spor trval niekoľko dní -- situáciu chodili priamo na miesto riešiť slovenské politické špičky. Vláda nakoniec zo svojej rezervy vyčlenila 10,8 milióna korún na výstavbu nového Slovenského domu a na projekty slovenskej samosprávy. Rovnakým dielom prispela aj maďarská strana.

Krajanov štedro dotujeme
Slováci žijúci v Maďarsku predkladajú už tradične najviac žiadostí o poskytnutie dotácie -- väčšinou ide o organizovanie kultúrnych podujatí, odborných seminárov, besied, výstav či súťaží. Slovenská vláda tak napríklad odsúhlasila tri milióny korún na podporu našej menšiny v Maďarsku v oblasti kultúry a vzdelávania. Úrad Slovákov žijúcich v zahraničí odhaduje, že v Maďarsku žije zhruba 110-tisíc ľudí so slovenským pôvodom.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 01:49