StoryEditor

V koalícii stále prebieha bitka o moc

13.10.2010, 00:00
Boj o moc v koalícii pokračuje. Podľa našich informácií sa koaličné SDKÚ-DS sporí s SaS o vplyv v Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústave, ktorá je distribútorom elektrickej energie v rámci Slovenska.

Stopercentným akcionárom sústavy je Fond národného majetku SR, ktorý riadi nominant SDKÚ. Ministerstvo hospodárstva patriace SaS však vykonáva akcionárske práva v sústave.                

SDKÚ verzus SaS 3 : 2
Vedenie elektrizačnej prenosovej sústavy dal minister Juraj Miškov (SaS) vymeniť začiatkom septembra. Podľa našich informácií si spoločnosť podelili SDKÚ-DS s SaS v pomere tri ku dvom. Napriek tomu, že strana Mikuláša Dzurindu obsadila v predstavenstve viac stoličiek, reálnu moc v sústave získala strana Richarda Sulíka. Šéfom predstavenstva a generálnym riaditeľom zároveň sa totiž stal nominant SaS Ján Horkovič, druhý človek SaS Emil Krondiak dostal miesto podpredsedu predstavenstva.
Igor Grošaft, Martin Bonko a Michal Pokorný ako nominanti SDKÚ zostali bez väčších právomocí. O veľkých obchodoch v rámci inštitúcie totiž aj s väčšinou bez predsedu a podpredsedu nerozhodnú. "Vo veciach, ktorých hodnota plnenia predstavuje 330-tisíc eur a viac, sú za spoločnosť oprávnení konať a podpisovať vždy spoločne predseda predstavenstva a podpredseda predstavenstva,“ uviedol pre HN na margo právomocí výkonný riaditeľ sekcie komunikácie sústavy Igor Gallo. Zmluvy, ktoré spoločnosť uzatvára, sa pritom bežne pohybujú v miliónoch eur.

Bohatá spoločnosť
Slovenská elektrizačná prenosová sústava je totiž okrem iného vlastníkom stožiarov vysokého napätia, o ktoré sa zároveň aj stará. Len za rok 2009 dosiahol majetok spoločnosti - hmotný aj nehmotný - výšku 421 miliónov eur. Podľa ekonóma Slovenskej akadémie vied Pavla Kárásza je prenosová sústava z finančného hľadiska veľmi zaujímavou inštitúciou. "Tá sústava je niečo také ako srdce v tele. Z hľadiska ľudského tela akoby krv bola elektrina. Táto sústava to distribuuje. Ona má superkľúčový význam,“ skonštatoval pre HN, podľa neho je potrebné tieto politické šarvátky zastaviť.

Všetci spolu mlčia
K informáciám o sporoch v koalícií v súvislosti s personálnym obsadením sa samotná spoločnosť vyjadrovať nechcela. "Neprináleží nám vyjadrovať sa k informáciám tohto charakteru,“ reagoval Gallo. Minister hospodárstva Miškov, ktorý dal staré vedenie sústavy vymeniť, boj o politický vplyv nepotvrdil ani nevyvrátil. "Nominovaní zástupcovia v predstavenstvách a dozorných radách, v ktorých vykonáva ministerstvo akcionárske práva, sú zodpovední odborníci, ktorí majú dôveru ministra hospodárstva a vládnej koalície. Nemám potrebu skúmať ich politické zafarbenie,“ povedal pre HN.

K celej veci sa nechcel vyjadriť ani šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda. "Personálne nominácie v Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústave sú plne v kompetencii Ministerstva hospodárstva SR, ktoré riadi nominant strany SaS,“ odkázal nám po hovorcovi strany Michalovi Lukáčovi. Odpoveď sme nedostali ani na to, či SDKÚ požiadala Miškova o zmenu súčasného stavu. Podľa našich informácií sa však spor medzi stranami vyostril natoľko, že minister nakoniec pustí stoličku podpredsedu predstavenstva spoločnosti nominantovi SDKÚ Igorovi Grošaftovi. Miškov sa k tomu zatiaľ nevyjadril.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 03:44