StoryEditor

Trnka pre HN: Do politiky ma lákali viaceré strany

31.01.2011, 23:00
Zajtra končí vo funkcii. Tvrdí, že s Ivetou Radičovou si asi nepadli do oka. Politici sa mu vraj dnes už vyhýbajú. Kauza "hlas podobný Ficovi" bola podľa neho zastavená, lebo skutok bol premlčaný. Dobroslav Trnka

Pred siedmimi rokmi vaše meno dokázalo spojiť vládnych poslancov s opozičnými. Na konci vášho funkčného obdobia je všetko inak: vaše meno politikov rozdeľuje a takmer sa na "vás“ rozpadla vládna koalícia. Máte pre to vysvetlenie?                                                                                                                       

Asi sme si nepadli do oka s pani premiérkou. Sú veci, na ktorých bazírujem celý život a bazírovať aj budem. Nevidím najmenší dôvod, aby som po 23 rokov v prokuratúre niečo na sebe menil.

Koalícia vás však už na čele prokuratúry nechce. Aj preto ide odtajniť voľbu generálneho prokurátora.
Ak to budú robiť normálne, slušne, v rámci normálneho legislatívneho procesu, aj pri prípadnej verejnej diskusii, tak musia dospieť názoru, že je to nezmysel, čo vymýšľajú. Tu naozaj nejde o Trnku, to je o systéme. A keby to robili slušným spôsobom, tak s tým nemám problém a budem to rešpektovať.

A s čím máte problém?
Nech mi niekto vysvetlí, prečo sa v 37. minúte prvého polčasu idú meniť pravidlá hry - a to tak, že bránke zmeníme rozmery a budeme ju mať guľatú... To hádam nikto nemyslí vážne!

Ešte vlani ste avizovali, že zmenu pravidiel pri voľbe napadnete na Ústavnom súde. Urobili ste tak?
Áno, dávam ako osoba, ako Dobroslav Trnka, ústavnú sťažnosť - aby sa Ústavný súd k tejto problematike vyjadril. Pevne verím, že s tou sťažnosťou uspejem.

Budete opäť kandidovať aj v prípade verejnej voľby?
Ak takto bude znieť zákon, že voľba je verejná a mňa niekto osloví, tak môj súhlas dostane. Ja sa nemám za čo hanbiť.

Skutočne si myslíte, že aj pri verejnej voľbe k vám "odskočia“ tí koaliční poslanci, ktorí za vás hlasovali v decembri? Vtedy sa mohli skryť práve za tajný režim voľby.
To ja neviem. Ja neviem, prečo by mali k niekomu priskakovať a od niekoho odskakovať. Ja si myslím, že som dobrý generálny prokurátor. Hovoria za to výsledky mojej práce. Ak sa ja rozhodujem podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, som Judáš?

Máte informácie, že by vás opäť chcel podporiť aj niekto z koalície aj pri verejnej voľbe?
Mňa to nezaujímalo ani vtedy, keď to bolo tajné, a už vôbec ma to nebude zaujímať, keď to bude verejné.

Ak chcete uspieť, mali by ste sa asi o to zaujímať, hľadať podporu. Bez koaličných hlasov nemáte šancu uspieť.
Ja som s nikým nedebatoval, so žiadnym poslancom. Bol som s pánom Bugárom na večeri, asi tri týždne pred prvou voľbou, ale vôbec to nemalo žiadny súvis s mojou voľbou.

Nechce sa veriť, že by ste obišli túto tému.
Ani by som si to nedovolil.

Prečo sa potom generálny prokurátor a jeden z kandidátov stretáva pred tajnou voľbou s lídrom jednej z koaličných strán?
Mal som potrebu ísť s ním na večeru, lebo sme priatelia, býva v Šamoríne, vo vedľajšej dedine, a potreboval som mu niečo povedať. Ale netýkalo sa to voľby generálneho prokurátora.

Bugár tvrdí, že ani on, ani jeho poslanci Mosta-Híd nehlasovali za vás. Aké to je, keď vás priateľ nepodporí?
Ale to na našom vzťahu nič nemení. On má svoj názor, politickú víziu, politickú povinnosť v rámci koalície, je to jeho slobodné rozhodnutie. Naďalej si ho vážim ako človeka.

Stretli ste sa aj s inými politikmi?
Teraz som sa stretol iba s tromi politikmi, viac-menej sa mi teraz všetci vyhýbajú. Ale nie je to môj problém, je to ich problém. No moja voľba nebola predmetom rozhovoru.

Kto to bol?
Môžem, ale nebudem ich strápňovať.

Ak to nepoviete, môže to vyvolať podozrenia.
Nemyslím si, že je to potrebné, v každom prípade som sa stretol s pani Zmajkovičovou čírou náhodou na spoločenskej akcii, s pánom Glváčom (obaja Smer-SD - pozn. red.), ktorý prišiel dať trestné oznámenie, a tretí je koaličný politik. Ale nespomeniem si teraz na jeho meno.

Skúste.
Je to nováčik v parlamente

V decembrovej voľbe vás navrhol poslanec SDKÚ-DS Stanislav Janiš. Mali ste vtedy od neho prísľub, že za vás zahlasuje celý klub SDKÚ?
Nie. Pán Janiš prišiel a opýtal sa ma, že keď ma navrhne, či s tým budem súhlasiť. Ja som mu povedal, že áno.

Mal Janiš vtedy pri vašej nominácii požehnanie aj od predsedu SDKÚ Mikuláša Dzurindu?
To ja neviem.

Nie? Vás to nezaujímalo?
Na to som sa nepýtal.

V súvislosti s koaličnými hlasmi, ktoré ste mali získať v decembri, hovorili niektorí politici o korupcii, kupovaní poslancov. Pred pár dňami ste vydal pokyn, aby špeciálny prokurátor opäť riešil tento prípad. Prečo?
Rozhodol som, že je potrebné, že keď poslanci hovoria o kupovaní poslancov do kamier, nech to povedia aj vo forme svedeckej výpovede. Tak som dal pokyn, aby bolo opätovne začaté trestné konanie.



Potvrdil tú údajnú korupciu už niektorý zo svedkov - politikov aj pred prokurátorom?
Ja to už nesledujem. Len čo odo mňa odíde vec na špeciálnu prokuratúru, nijako nezasahujem do jej činnosti.

Nadiktovali ste však zoznam politikov, ktorých treba vypočuť - Radičová, Sulík, Bugár, Matovič... Už vypovedali?
Naozaj neviem, ani sa na to nepýtam.

Vy veríte tomu, že sa raz ukáže, či tam došlo ku korupcii?
Ale ja si myslím, že je to blbosť. Kto by tie peniaze dal a za čo? Ja ich nemám. Tie sumy, ktoré sa tam spomínali - 300-tisíc eur krát niekoľko - to sú neuveriteľné prachy.

Koaliční politici vám viackrát vyčítali, že vyšetrovanie citlivých káuz trvá veľmi dlho. Vyšetrovanie financovania Smeru-SD a SDKÚ-DS prokuratúra zastavila len nedávno - v decembri, resp. januári...
...s financovaním politických strán nemá Generálna prokuratúra nič spoločné. Vyšetruje to polícia. Oni majú priamy kontakt na vyšetrovateľov polície, oni majú svojho nominanta na ministerstve vnútra. A robila to špeciálna prokuratúra, do ktorej činnosti som pri týchto kauzách v živote nepovedal ani "mäkké f“. Už som to povedal tisíckrát, od rána do večera, v parlamente, v novinách, aj pani premiérke. Nemám na to dosah a nebudem to meniť. Sú tam nezávislí policajti, ktorí to vyšetrujú, a prokurátor, ktorý to dozoruje. Myslíte si, že som mu dával nejaký pokyn, alebo som ho nútil? Nikdy!

Ste presvedčený, že v peniazoch Smeru a SDKÚ bolo všetko v poriadku?
Ja som nevidel žiadny spis.

Pri "hlase podobnom Robertovi Ficovi“ sa rozhodnutím špeciálneho prokurátora znemožnila expertíza nahrávky, ktorá by mohla dokázať, či hlas patril alebo nepatril expremiérovi. Nepovažujete to s odstupom času za chybu?
Ale v žiadnom prípade takýmto spôsobom nebolo rozhodnuté, to len produkujú médiá. Keď si niekto myslí, že špeciálny prokurátor sa podpíše pod niečo, čo by mal mať podpísané na nátlak médií alebo želanie politikov, on to určite nespraví. On bude vždy postupovať podľa zákona.

Vy sám ste povedali, že tá nahrávka je blud. Na základe čoho si to myslíte?
Ja som to tak nepovedal, je to vytrhnuté z kontextu. Ja som hovoril, že je blud hovoriť, že je to Ficov hlas.

To práve mohla vyvrátiť alebo potvrdiť expertíza. Do tohto štádia sa to však nedostalo. Prečo?
To sa musíte opýtať špeciálneho prokurátora, on vám to jasne vysvetlí. Tak, ako to vysvetlil, samozrejme, aj mne.

Ako to vysvetlil vám? Nie je to málo, ak na zastavenie prípadu stačí vysvetlenie dotknutej osoby, že to nie je jej hlas?
Ja si myslím, že to nie je málo.

Stáva sa často, že prokuratúre na zastavenie trestného stíhania stačí, ak podozrivá osoba povie: nie je to môj hlas, môj podpis a podobne?
V tomto prípade prokurátor nezastavil trestné stíhanie. Prokurátor zrušil rozhodnutie vyšetrovateľky.

Ale prečo? Prečo sa nepočkalo na expertízu?
Pretože procesne mu to nesedelo. Preto, lebo tam bol porušený zákon. Ale vyšetrovateľke nič podľa môjho názoru nebráni, aby ďalej konala.

Ako bol porušený zákon?
Ja vám to teda poviem. Vyšetrovateľka v rámci svojej rozhodovacej činnosti si nepozrela premlčacie lehoty. A keďže si ich nepozrela, vydala rozhodnutie, ktoré je nezákonné. A toto jej nezákonné rozhodnutie špeciálny prokurátor zrušil. Začala trestné stíhanie pre skutok, ktorý vzhľadom na jeho dobu je dnešného dňa premlčaný. A premlčacie lehoty prokurátor nemôže prehliadnuť - či sa to politikom a novinárom páči alebo nie.

Veľa otáznikov vyvoláva aj "cédečko“ s menami klientov nebánk, ktoré vám pred rokmi priniesol Vladimír Mečiar. Je pravda, že sú na ňom mená, ktoré sa zhodujú s menami niektorých súčasných politikov, ich rodinných príslušníkov či sudcov?
Nevylučujem to, ale ja som v týchto databázach nikdy nesurfoval. No sú tam zaujímavé mená.

Ktoré?
Sú to verejne známe osoby.

Boli to úspešní klienti nebánk, ktorí zarobili, alebo tí, ktorí sa považujú za podvedených?
Myslím si, že skôr tí úspešní.

A práve preto by nebolo férové, keby sa ich mená zverejnili? Prečo to odmietate?
Možno by to bolo férové aj spravodlivé. Ale parlament musí zdvihnúť ruku za zákon, ktorý mi umožní, aby som tieto mená beztrestne zverejnil. Potom s tým nebudem mať žiadny problém.

Nedávno ste nevylúčili, že po uplynutí vášho funkčného obdobia vstúpite do politiky. Už ste sa rozhodli?
To som žartoval, bolo to vzaté príliš vážne. V živote do politiky nevstúpim.

"Lámal“ vás niekto na vstup do politiky? Ste zaujímavá osoba, veľa toho viete...
Áno.

Kto?
Bolo to viacero strán.

Ktoré?
To si nechám pre seba.

Netajili ste, že ste dlhoročným voličom SMK. Koho ste volili minulý rok?
Nebol to Béla Bugár, ktorého som volil predtým, keď bol v SMK. Terajší jeho projekt Most-Híd ma neoslovil napriek tomu, že Béla Bugár povedal, to bude slovensko-maďarská strana. To sa však, podľa mňa, takto nedá. Takže už som ho nevolil.

Volili ste Smer-SD alebo SDKÚ-DS?
To je otázka dosť na telo. Odpoveď si nechám pre seba. Môžem však zodpovedne povedať, že som volil dobre.

Boli to strany Smer a SDKÚ, ktoré vás "lámali“ do svojich radov?
Tieto dve stopercentne nie.

Viedli ste vojenskú prokuratúru, viedli ste Generálne prokuratúru. Uspokojí vás po tom všetkom práca radového prokurátora?
Neviem, či ma to uspokojí. V každom prípade ja som vo svojom živote vo svojom veku dosiahol v rámci celej hierarchie všetko - bol som najmladší generálny prokurátor na svete, najmladší hlavný vojenský prokurátor, najmladší vojenský vyšetrovateľ. To, čo som mohol dosiahnuť v rámci prokuratúry, som dosiahol. Pre mňa však nie je žiadna hanba vykonávať aj pozíciu radového prokurátora Generálnej prokuratúry. Ja neviem robiť nič iné okrem tejto roboty. Neviem si predstaviť ani to, že by som sa stal advokátom a mal by som zrazu stáť proti svojim kolegom.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 13:19