StoryEditor

Protest sa skončil zásahom polície

08.08.2009, 11:38
Aktualizované 17.50 | Situácia v obci Šarišské Michaľany v Sabinovskom okrese, kde sa dnes uskutočnilo zhromaždenie, ktoré avizovala na svojich internetových stránkach Slovenská pospolitosť, bola pôvodne veľmi pokojná.

Policajti začali zásah potom, čo starosta Michalian Jozef Brendza vyzval zúčastnených, aby sa do 15:30 rozišli. Protestujúci výzvu neuposlúchli a policajní ťažkoodenci zadržali Mariána Kotlebu a ďalších dvoch vodcov pospolitosti. Policajti štítmi a obuškami z priestoru štadióna vytlačili aj všetkých civilistov. Nasledoval zásah proti samotným členom a sympatizantom pospolitosti, novinári však nemali možnosť vidieť aký bol ich osud, pretože policajný kordón tlačil novinárov a obyvateľov od štadióna. Medzi divákmi boli aj deti.

Po vytlačení extrémistov zo štadióna na verejnú komunikáciu ich polícia hnala do centra obce Šarišské Michaľany pod spŕškou z vodného dela. Protestujúci prenasledovaní policajtmi začali zbierať kamene a hádzať ich na ťažkoodencov. K ďalšej väčšej potýčke medzi policajtmi a extrémistami došlo pred miestnymi potravinami.

Na akciu, ktorú zvolala Pospolitosť pre údajné útoky Rómov na väčšinové obyvateľstvo, prišlo zhruba 200 ľudí. Podľa starostu obce Jozefa Brendzu museli zhromaždenie rozpustiť, pretože nebolo povolené a nebol určený zodpovedný organizátor. "Treba povedať jednoznačne, kto to tu organizuje, kto to vedie a kto bude niesť zodpovednosť," povedal Brendza pre ČTK.

SNS ocenilo kvalifikovaný a zákonný zásah našej polície, ktorá dnes opäť dokázala, že je spôsobilá zvládnuť aj davovú psychózu. Je to súčasne aj odpoveď tým, čo spochybňujú jej spôsobilosť resp. činnosť. Dnešné "vystúpenie" Slovenskej pospolitosti len potvrdilo, že úmysel orgánov štátnej moci zrušiť existenciu tejto skupiny výtržníkov je správny a neodkladný.

Protestné zhromaždenie v Šarišských Michaľanoch, ktoré na dnes zvolalo extrémistické združenie Slovenská pospolitosť, pripomínalo spočiatku víkendový piknik ako avizovanú "národnú mobilizáciu."

Protest mal avizovaný začiatok o 13:00, no ani po tejto hodine to nevyzeralo, že by sa už začal. Vo veľkom počte však prišli na ihrisko miestni obyvatelia. Dôvodom je hlavne tamojšia krčma, kde sa občerstvujú pivom spolu so skupinou extrémistov. Množstvo obyvateľov sa zhromaždilo aj za plotom ihriska, odkiaľ sledujú, čo sa bude diať. Ako povedal jeden z účastníkov zhromaždenia, nepáči sa mu, ako ich polícia vykázala na ihrisko. Označil to za policajnú diskrimináciu, lebo aj oni sú slobodní občania a majú právo ísť pred obecný úrad. Sympatizant pospolitosti dodal, že týmto protestom chcú poukázať na problém kriminality rómskej menšiny. "Nejde nám o to, aby sme napádali všetkých Rómov, ale ide nám o to, aby boli potrestaní tí, ktorí sa dopúšťajú kriminálnych trestných činov, " povedal jeden z účastníkov zhromaždenia. Ďalej dodal, že na Slovensku sa problém s rómskou kriminalitou vôbec nerieši, pritom Rómovia napádajú hlavne "bielych" obyvateľov. "To možno označiť za rasizmus," skonštatoval prívrženec pospolitosti. Zo strany prítomných extrémistov zaznelo, že za žiadnych okolností nepôjdu do osady v Ostrovanoch a ani do žiadnej ďalšej rómskej osady.

V Ostrovanoch žije viac ako 1750 obyvateľov, z toho približne 1100 býva v rómskej osade.

Viacerí miestni obyvatelia potvrdili, že schvaľujú takéto počínanie príslušníkov extrémistických skupín. "Dakto už musí s tými Rómami urobiť poriadok. My sami to nemôžeme a ani polícia nič nerobí," povedal jeden zo starších obyvateľov Šarišských Michalian. Ďalší doložil, že podľa jeho názoru by riešením problému v obci bolo to, keby Rómom z Ostrovian zakázali vstup do Šarišských Michalian. "Michaľanskí Rómovia sú slušní, žijú väčšinou usporiadaným životom a nie sú s nimi žiadne problémy," povedal jeden z oslovených miestnych občanov.

Protest členov a sympatizantov Slovenskej pospolitosti, ktorý nazvali "národná mobilizácia", má byť odpoveďou na nedávny surový útok dvoch rómskych mládencov z Ostrovian na 65-ročného dôchodcu. Muža zo Šarišských Michalian zbili palicou do bezvedomia a spôsobili mu vážne zranenia, pri ktorých prišiel o oko. Z Ostrovian bol aj mladík, ktorý v marci zavraždil tunajšiu majiteľku Večierky.

Cieľom protestného zhromaždenia bolo upozorniť na problémy s Rómami

Krátko pred 14.30 h privítalo asi 200 ľudí na plánovanom protestnom zhromaždení v Šarišských Michaľanoch Mariána Kotlebu zo Slovenskej pospolitosti. Cieľom dnešného zhromaždenia je podľa jeho slov upozorniť na "cigánsky teror", ktorý sa údajne v tejto obci toleruje a jej obyvatelia sú sužovaní výčinmi Rómov.

Kotleba ďalej pokračoval otázkou, prečo tu policajti neboli, keď Rómovia zabili majiteľku večierky a takmer na smrť ubili 65-ročného muža. Vláda, polícia a obec sa podľa neho málo zaoberajú riešením problémov, ktoré spôsobujú Rómovia.

Vzhľadom na to, že stretnutie sa uskutočnilo na miestnej komunikácii, polícia vytlačila účastníkov protestu smerom do areálu futbalového štadióna a upozornila ich, že priestor na zhromaždenie je vyčlenený práve na tomto mieste.

Zhromaždenie prišlo podporiť aj niekoľko ľudí z Česka a Maďarska.

Kotleba všetkých vyzval, aby toto zhromaždenie prebehlo pokojne a aby sa vyhli konfliktom. V plamennom prejave k účastníkom Kotleba zdôraznil, že sú tu preto aby poukázali na nečinnosť súčasnej vlády Roberta Fica, ktorá na Rómov vynakladá ťažké milióny ale na strane druhej nevyžaduje od nich aby dodržiavali platné zákony, tak ako všetci ostatní obyvatelia. Obvinil aj políciu že namiesto manévrov, aké robia dnes, mohli peniaze použiť na zriadenie policajného oddelenia alebo hliadky, ktorá by dozerala na poriadok v rómskej osade Ostrovany. Účastníci sa rozhodli zostať v Michaľanoch dovtedy, kým tam neprídu minister vnútra Robert Kaliňák a prezident Policajného zboru SR Ján Packa vysvetliť im ako chcú riešiť tento problém.

Účastníci zhromaždenia vyzvali starostu Šarišských  Michalian Jozefa Brendzu  aby verejne vystúpil a vysvetlil prečo im nedovolil pokojné zhromaždenie priamo v obci. Starosta však na výzvu nereagoval. Ako predtým uviedol pre agentúru SITA, mal obavu, že pri takomto verejnom veľkom zhromaždení by mohol byť poškodený pamiatkovo chránený objekt mestského úradu a mestský park.

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
13. máj 2024 01:20