StoryEditor

Premiér má v pláne majetky, sľuby neplní

29.12.2009, 23:00
Preukazovanie pôvodu majetku, zúženie poslaneckej imunity či nové pravidlá pre reštituentov. Aj to mal na mysli premiér Robert Fico (Smer-SD), keď vyhlásil, že do parlamentných volieb bude ešte potrebovať hlasy koaličných partnerov, aby presadil niektoré návrhy zákonov.

Jeho strana sa totiž chystá predložiť viacero návrhov, ktoré sú podľa členov Smeru-SD pre premiéra dôležité. Nehovorí však už o pôvodných sľuboch, ktoré dal voličom na začiatku volebného obdobia. Inštitút pre ekonomické otázky INEKO mu vypočítal, že zatiaľ vôbec nesplnil tretinu svojich sľubov.

Azda najzásadnejším, ale zároveň aj najkontroverznejším je zákon o preukazovaní majetku. "Je to pre Smer dôležité. Nezmenili sme názor. Zákon je potrebný na to, aby sa dokázalo, ak niekto zarába na tom, že má funkciu,“ potvrdil nám podpredseda Smeru Vladimír Maňka.

Efekt na voličov
Pri hľadaní podpory pre tento zákon však Fico už niekoľkokrát narazil na odpor svojich koaličných partnerov. Predseda SNS Ján Slota, ani líder ĽS-HZDS Vladimír Mečiar nesúhlasia okrem iného aj s tým, aby politik musel preukazovať majetok aj spätne do minulosti. HZDS vníma Ficovu snahu viac populisticky ako úprimne.

"Tento zákon vnímam ako zákon, ktorý sa predkladá kvôli efektu na voličov pred voľbami. Ak by to Smer myslel vážne, mal dostatok času na to, aby pripravil dobrý, priechodný a ústavný zákon,“ reagoval pre HN poslanec HZDS Jozef Halecký.

Ak taký zákon Smer predloží, ľudovci vraj nebudú mať problém s jeho podporením. Pritom úlohu pripraviť priechodný zákon dostal práve ich človek - Štefan Harabin ešte ako minister spravodlivosti, po ňom ju prebrala Viera Petríková. Isté je, že ak Fico bude chcieť zákon prijať aj bez podpory vlastných, pomoc môže hľadať v opozícii.

"My nemáme problém s preukazovaním pôvodu majetku, považujeme to však už len za volebný ťah, keďže mal na to Fico štyri roky a 85 hlasov v parlamente,“ uviedol predseda klubu SDKÚ-DS Stanislav Janiš. V tomto sa zhodujú aj šéf Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov s Jánom Baránkom z agentúry Polis.

SNS chce prísnejšie tresty
Podľa nich preukazovanie pôvodu majetku Fico nemyslí vážne, inak by bol už dávno hotový. Pred voľbami bude o ňom vraj len často hovoriť. "Fico ho používa, pretože vie, že ľudia ho chcú. Vychádza z prieskumov, ktoré sme robili napríklad aj my,“ hodnotil Baránek. Podobný názor majú odborníci aj na zúženie imunity. "Smer ho presadzuje, lebo sa to páči voličom, ale na 99 percent ho neprijme,“ hovorí Mesežnikov.

S vlastnou agendou plánuje pred voľbami prísť aj SNS. Predseda poslaneckého klubu Rafael Rafaj nám potvrdil, že sa ešte v januári pokúsia novelizovať Trestný zákon v nadväznosti na ochranu krajiny. "Tresty za poškodzovanie republiky sú momentálne nízke. Pri činoch, ktoré ohrozujú krajinu, si neuvedomuje nikto, že sa ohrozuje ústava a bezpečnosť štátu,“ priblížil nám plánovanú zmenu podpredseda SNS Rudolf Pučík.

Tretia koaličná strana sa podľa poslanca Haleckého nechystá prísť do volieb už so žiadnou vlastnou legislatívnou agendou. Okrem spomínaných zákonov má Fico pripravený aj návrh na okresanie počtu ministerstiev, s jeho predstavou však opäť nesúhlasí SNS ani HZDS.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 11:10