StoryEditor

Fico priznal bratranca na fonde. Bránil ho

03.12.2009, 23:00

Odvolanie členov Rady Slovenského pozemkového fondu v parlamente sprevádzali vášne a obštrukcie. Opozičné SDKÚ-DS a KDH si vynútili, aby bol pri rozprave prítomný aj premiér Robert Fico. Podľa predsedu KDH Pavla Hrušovského je premiér personálne prepojený s najnovšou kauzou na fonde, kde podľa medializovaných informácií pôsobí jeho bratranec Jaroslav Rybanský.

Fico priznal bratranca
Fico včera potvrdil, že ide o jeho bratranca -- vylúčil však, že by bol za kauzu zodpovedný. "Má asi 28 alebo 29 rokov a pracuje na oddelení, ktoré sa týka reštitúcií. Snáď teraz chcete povedať, že úradník na fonde zodpovedá za veci? Za tie zodpovedá štatutár, generálny riaditeľ, ktorého do dozornej rady v roku 2004 nominovalo KDH, námestník generálneho riaditeľa, ďalej 11 členov rady fondu." Na Ficovho bratranca upozornil denník Pravda.

Premiér navrhol výmenu vedenia fondu po kauze s prevodom pozemkov vo Veľkej Lomnici a v Starej Lesnej, v ktorej vystupujú tí istí ľudia ako pred dvomi rokmi v kauze Veľký Slavkov. Zodpovední ľudia na fonde podľa premiéra zlyhali.

Opoziční poslanci požiadali o zvolanie poslaneckého grémia u predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD). Ten po vypočutí predrečníkov opozícii pripomenul, že chce účelovo zneužívať zákon a zvolal poslanecké grémium. "Nerobme tu cirkus, vykladáte zákon, ako vám vyhovuje," tvrdil Paška. Po grémiu konštatoval, že nie sú naplnené zákonné dôvody, aby premiér či ostatní členovia vlády museli byť prítomní na rozprave. "Bola uzatvorená rozprava a bolo prerušené rokovanie." Fico sa však napriek tomu do pléna vrátil. V priebehu dňa už raz pred poslancami vystúpil na hodine otázok.

Krádež či tunel
Do rozpravy sa zapojili aj podpredsedovia parlamentu Milan Hort (SDKÚ-DS) a Miroslav Číž (Smeru-SD), ktorí nešetrili obvineniami druhého tábora. Podľa Horta má zodpovednosť premiér. "Stoličky sa inak pomenovali a po krádeži storočia v Slavkove do nich posadil tých istých ľudí, aby mu zrealizovali už nie krádež storočia, ale krádež tisícročia." Číž zdôraznil, že inštitút reštitúcií pozemkov bol zavedený počas vlády Mikuláša Dzurindu.

"Za osem rokov Dzurindovej vlády fond vytuneloval a vykradol niekoľko stotisíc hektárov," vyhlásil.
Parlament odvolal už len deväť z 11 členov rady fondu. Dvaja, zastupujúci opozíciu -- Richárd Hamerlik a Dagmar Valúchová, sa členstva vzdali sami. O funkciu včera prišli nominanti vlády a parlamentu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 15:58