StoryEditor

Dzurinda navrhne predsedníctvu strany iniciovať odvolanie Jureňu

13.11.2007, 11:38
Autor:
TASRTASR

Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda dnes navrhne predsedníctvu strany iniciovať v Národnej rade SR odvolanie ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS).
Dôvodom je, že nominant ĽS-HZDS v Slovenskom pozemkovom fonde (SPF) Branislav Bríza umožnil, aby firma GVM, ktorá má byť podľa denníka SME blízka Vladimírovi Mečiarovi, získala prostredníctvom reštituentov viac ako milión štvorcových metrov v obci Veľký Slavkov. Reštituenti, ktorí získali od SPF pozemky v trhovej hodnote 1,5 miliardy, ich firme GVM predali za 13 miliónov korún.
Premiér Robert Fico už v tejto súvislosti vyzval ministra Jureňu, aby Brízu odvolal a zmluvy, ktoré podpísal, označil za škandalózne.
Podľa Dzurindu premiéra na problémy v SPF upozorňovali už od 25. júna, transakcia s pozemkami sa však definitívne uzavrela až koncom júla. "Mali minimálne mesiac na to, aby tejto transakcii zabránili," upozornil Dzurinda.
Zároveň vyzval Fica, aby pôdu získal späť, podobne ako jeho vláda získala naspäť 1,5 miliardy, ktoré počas ministrovania Pavla Ruska previedla agentúra SARIO na jednu z košických firiem. "Ja som vyvodil aj politické dôsledky," upozornil Dzurinda, podľa ktorého ani v tomto prípade nemôže byť riešením odvolávanie "bezvýznamných úradníkov". Zároveň upozornil, že pozná názvy dedín, kde sa podľa jeho informácií podobné transakcie ešte len chystajú, o čom chce hovoriť aj s generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. SDKÚ-DS bude tiež presadzovať, aby boli zmluvy pripravované SPF povinne publikované na internete.
Zatiaľ čo opozičné KDH už odvolávanie Jureňu avizovalo, minister má dôveru všetkých koaličných strán.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 08:15