01.01.2008, 23:00

Čo očakávate v roku 2008 v osobnom, pracovnom a spoločenskom živote?

Róbert Kičina, Podnikateľská aliancia Slovenska
V pracovnej oblasti by som si želal, aby sa u nás začali konečne riešiť problémy podnikateľov, na ktoré upozorňujeme už dlhé roky. V súkromí, aby život šiel tak, ako aj doteraz.

Andrej Kučinský, Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb
Želania sú veľmi jednoduché a skromné. V súkromí zdravie pre mňa a rodinu. V práci by som si želal, aby sme dosiahli výsledky, ktoré zodpovedajú vynaloženej námahe. Najmä, aby sa ľuďom pracujúcim v našom rezorte lepšie darilo a aby boli adekvátnejšie odmeňovaní za svoju prácu. V súvislosti s prijatím eura a dodržiavaním istých záväzkov a pravidiel, sa obávam, aby sa nezmrazili mzdy.

Miroslav Kusý, politológ
Dúfam, že Ficova vláda bude regulovaná európskou väzbou, teda záväzkami, ktoré máme ako členská krajina EÚ a že tá regulácia bude dostatočne silná na to, aby sme neklesli niekam mimo rámca vyspelých demokratických krajín. Aby nenastali politické turbulencie, ktoré by nás hádzali späť. Pre seba si želám hlavne zdravie, ktoré mi zatiaľ funguje dobre.

Pavol Nechala, Transparency International
Dúfam, že prinesie stabilizáciu - tento rok som považoval za úspešný, takže ak by bol taký istý, bol by som spokojný.

Oľga Pietruchová, Spoločnosť pre plánované rodičovstvo
Pre tých najbližších si želám zdravie, šťastie, najmä pre nášho malého synčeka. Želala by som si, aby sa u nás posilnili liberálne témy, ktoré v politickej oblasti úplne absentujú. Aby existovala politická alternatíva ku kresťanským demokratom a konzervatívnym silám, ktorá je schopná sa postaviť za ľudskoprávne témy. Želám si, aby zdravý rozum zvíťazil a aby bola prijatá stratégia reprodukčného zdravia.

Michal Sýkora, predseda ZMOS
V súkromí si želám zdravie. Je to prvý predpoklad, aby človek mohol robiť naplno. Pracovné želanie je, aby sa v samospráve darilo ďalej rozvíjať mestá a obce, aby sme v čo najväčšej miere využili európske peniaze na rozvoj miest a obcí. Je to pre nás obrovská výzva. V novom roku nás čaká aj ťarcha - zvládnutie prechodu na euro.

George Trabelssie, prezident Zväzu autobusovej dopravy
Môžem len našim vodičom popriať veľa šťastných kilometrov. Aby častých nehôd bolo čo najmenej s čo najmenšími následkami. Dúfam, že sa bude pokračovať v trende, ktorý sa naštartoval tento rok a priniesol masívnu obnovu vozového parku v dvoch krajoch. Cestujúcim želám moderné a kvalitné autobusy. Osobne si želám, aby sa v budúcom roku venovali deti viac športu a aby na to mali vytvorené dobré podmienky.

Boris Vaňo, demograf
Budúci rok v demografii určite neprinesie veľké prekvapenia. Možno by nebolo zlé, keby si kompetentní uvedomili, že vývoj je v tomto smere nezvratný a treba spraviť určité kroky. Už dlho sa snažíme získať doplnkové kvalitné údaje, ktoré by pomohli pri hodnotení populačného vývoja, odhadoch a prognózach. Želal by som si, aby naďalej pretrvávali naše dobré rodinné vzťahy, aby sme mali to šťastie a fungovalo to tak ako doteraz. Žiadne zmeny by som tam určite nechcel.

Miron Zelina, špeciálny pedagóg
Pracovne by som bol rád, keby pokračovala reforma školstva, aby nedochádzalo k zádrhom a nedorozumeniam. V osobnom živote, aby som dokázal pri zdraví s úsmevom a optimizmom prekonať veľkú záťaž a konflikty.

Oľga Škvareninová, odborníčka na komunikáciu
Chcela by som sa posunúť vyššie v pracovnej kariére. Želám sebe aj najbližším zdravie, aby sme sa aj tento rok stretli na Vianoce a aby som sa dokázala aj ďalej tešiť z maličkostí ako doteraz.

Rafael Rafaj, šéf poslaneckého klubu SNS
Rok 2008 by som nazval stabilizačným. Isté očakávania budú predovšetkým ovplyvnené prijatím eura od 1. januára 2009. V ekonomickej aj spoločenskej rovine bude dôležitá kampaň pripravujúca občanov na novú menu. Aj keď, poviem úprimne, že ako národniara mi bude určite ľúto za národnou menou. Vyjadril som skôr emocionálny postoj, lebo menu pokladám za jeden z hlavných prvkov suverenity, ale zmena na euro je určite krok dopredu. Bude sa treba sústrediť na kvalitnú a zodpovednú prípravu, pretože budúcnosť sa ovplyvňuje dlhodobejšie a nielen tým, že na prelome rokov sa obráti list. Zo strany politických elít preto očakávam zodpovednosť za ďalší vývoj. Z osobného hľadiska by som veľmi optimisticky chcel, aby mi vyšla jedna knižka, ktorá mi leží v šuplíku už dlhšie, takže sa sústredím na túto oblasť.

Iveta Radičová, podpredsedníčka SDKÚ-DS
Pre Slovensko bol jedným z posledných veľmi dôležitých krokov vstup do Schengenu a ešte nás čaká ten úplne posledný integračný krok, a to je prijatie eura. Logicky želám celej krajine a pokúsim sa priložiť aj istým spôsobom ruku k dielu, aby boli idey novembra 1989, kde tým posledným krokom je prijatie eura, zvládnuté čo najlepšie a s najmenšími negatívnymi dosahmi na občanov. Toto je asi pre nastávajúci rok jedna z najdôležitejších úloh. Čo sa týka osobného života - želám si pokiaľ možno pokoj, aby ten rok nebol ťažký, čím nechcem povedať, že má byť len plný radostí a dobrých zvestí, ale aby v ňom neboli ťažké okamihy a chvíle. Svojmu najbližšiemu okoliu želám hlavne to, aby mali v priebehu tohto roka čo najmenej dôvodov hnevať sa na mňa.

Milan Urbáni, podpredseda ĽS-HZDS
Neprajem si nič iné len zdravie pre seba, moju celú rodinu, aj pre všetkých ľudí na Slovensku. A tiež, aby sme dokázali politickú stabilitu a udržanie ekonomického rastu. To sú dve veľké veci, ktoré ma zaujímajú. Takisto aj, aby prijatie eura bolo čo najmenej bolestivé. Bude treba prijať opatrenia, aby sa nezvyšovali ceny a euro tak nezasiahlo najcitlivejšie skupiny obyvateľstva, ako sú dôchodcovia, invalidi a rodiny s nezaopatrenými deťmi. Rovnako treba konečne rozbehnúť vyrovnávanie ekonomických rozdielov medzi regiónmi najmä dobudovaním infraštruktúry.

Daniel Lipšic, podpredseda KDH
Konkrétne očakávania nemám. Myslím si, že bude pokračovať táto politická konštelácia. Dokonca si myslím, že tým, že získali istú dávku odvahy ísť aj do vecí, ktoré sú za hranicou slušnosti, ústavnosti, že pri tom zostanú aj budúci rok. Budeme musieť urobiť všetko pre to, aby sme boli dôslednou opozíciou. Z osobného života nič konkrétne. Na sklonku minulého roku som už urobil závažné rozhodnutie (mal na mysli to, že sa oženil, pozn. red.). Ďalšie plány v osobnom živote nemám. Som spokojný s tým, čo mám.

László Szigeti, podpredseda SMK
Najdôležitejšie je, aby človek mal dobré zdravie, aby rodina nemala problémy, aby bol pokoj v rodine. Čo sa týka práce a politiky, myslím si, že by bolo potrebné, aby aj v krajine bol pokoj, aby Slovensko napredovalo, aby bola vyššia tolerancia, aby sme dosiahli to, čo chceme všetci - pokojne žiť a napredovať. Myslím, že to je to najdôležitejšie, čo môžem sebe, rodine aj celej spoločnosti želať.

Oľga Nachtmannová, poslankyňa Smeru-SD
Očakávam pre Slovensko, že bude taká dobrá situácia, aká bola aj v tomto roku. Pre seba nám isté plány, že si zmením byt. Chystám sa ho rekonštruovať. Očakávam tiež, že moji dvaja synovia budú takí zlatí, ako sú doteraz, že sa nám bude dariť a hlavne, že budeme zdraví. To je najvyššia hodnota, akú človek môže v živote dosiahnuť.

Dušan Čaplovič, podpredseda vlády za Smer-SD
Z osobného života by som bol veľmi rád, keby sa mi narodilo druhé vnúča - môjmu mladšiemu synovi, ktorý je ženatý v Prahe. Na ceste ešte nie je, ale prial som im to už na Vianoce, takže teraz majú na to priestor. V mojom osobnom živote je už človek vďačný aj za to, že sa na druhý deň zobudí a môže pracovať. Čo sa týka spoločenského života, pevne verím, že aktivity vlády SR prispejú k tomu, že Slovensko bude mať zodpovedajúci hospodársky rast aj v ďalšom roku, že sa mu bude dariť nielen v ekonomickej, ale aj sociálnej oblasti a že začneme veľmi úspešne a rázne využívať významné finančné zdroje, ktoré nám prichádzajú z Európskej únie. Napokon tiež očakávam, že sa vytvoria všetky predpoklady pre Slovensko, aby sa k 1. januáru 2009 stalo členom eurozóny.

Zdenka Kramplová, ministerka pôdohospodárstva za ĽS-HZDS
Je mi veľmi ľúto, že v posledných rokoch sa odsúvala problematika a chápanie rezortu, ktorý zastupujem, až na okraj záujmu. Ľudia pracujúci v poľnohospodárstve či pracovníci v lesnom hospodárstve sú v našej spoločnosti najslabšie ohodnotení. Poľnohospodárstvo pritom vytvára základ pre nadstavbu spoločnosti. Mnohé krajiny v Európe si to už uvedomili a všetky činnosti, ktoré spadajú pod rezort, sú primárnym záujmom celej spoločnosti. Chcela by som, aby tomu bolo tak aj na Slovensku. Aby ľuďom, ktorí pracujú v tomto odvetví, bola vrátená dôstojnosť ich profesie. A z osobného hľadiska, želám si hlavne zdravie. Pre celú moju rodinu.

Anna Vitteková, štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti za Smer-SD
Pokiaľ ide o pracovné predsavzatia do budúceho roka, želám si, aby sme zvládli všetky práce, ktoré súvisia s prípravou noviel zákonov v závislosti od prijatia eura, pretože toho bude veľmi veľa. Jedna vec ma ťaží, čo sa nepodarila v tomto roku, a tu mám aj isté výčitky svedomia, lebo sa nám nepodarilo presadiť zákon o zvýšení platov príslušníkov justičnej a väzenskej stráže. To si dávam aj ako záväzok, aby sme na tejto iniciatíve do budúcna pracovali. Ďalej by som si želala, aby naše ženy boli hrdé a sebavedomé, ale nie v zmysle, aby sme vytláčali mužov z politiky, lebo to by sa im nepáčilo, ale aby sme nabrali odvahu ísť do politiky. Pre našich mladých ľudí treba vytvárať taký hodnotový systém, aby boli hrdí na vlastný národ a na našu minulosť. V súkromí chcem pre seba a pre najbližších zdravie, a keď je zdravie, sú aj peniaze a nakoniec aj šťastie.

Robert Kaliňák, minister vnútra za Smer-SD
Jedným z mojich najväčších prianí do nového roku je čo najmenej vyhasnutých životov na cestách. Pevne verím, že nami prijímané opatrenia prinesú v tomto smere želané výsledky, aby slovenské rodiny mohli prežiť v pokoji a bez smútku celý budúci rok.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:43