StoryEditor

Košický Medzinárodný maratón mieru

17.12.2008, 23:00

Prvá októbrová nedeľa je už niekoľko desaťročí pre Košičanov výnimočným dňom. V ich meste sa totiž koná Medzinárodný maratón mieru -- druhé najstaršie maratónske podujatie na svete. Iba Bostonský maratón v Spojených štátoch má bohatšiu históriu ako tento maratón v našej východoslovenskej metropole.

Myšlienka usporiadať maratón v Košiciach vznikla po olympiáde v Paríži v roku 1924 a jeho prvý ročník sa uskutočnil už 28. októbra v tom istom roku. Na jeho štart sa postavilo osem nadšencov -- maratónskych bežcov, ďalší deviati prihlásení to vzdali ešte pred štartom. Víťazom bol vtedy Karol Halla z Košíc s časom 3 hodiny, 1 minúta a 35 sekúnd. Odvtedy sa toto podujatie konalo každoročne s výnimkou dvoch ročníkov počas druhej svetovej vojny.

História
Maratón v Košiciach počas svojej histórie niekoľkokrát zmenil názov -- Slovenský maratón, Maratón slobody až po terajší Medzinárodný maratón mieru. Na rozdiel od iných maratónov pomenovaných často podľa mesta, v ktorom sa uskutočňujú, je košický Medzinárodný maratón mieru v tomto smere výnimkou.
Trať maratónu dlhá 42,195 kilometra je rovinatá. Bežia sa dva okruhy v historickom a širšom centre mesta, po asfaltových, respektíve kamenných cestách s absolútnym vylúčením dopravy.
Meno každého víťaza je zvečnené na podstavci sochy bežca, Posla víťazstva, ktorá bola vytvorená akademickým sochárom Arpádom Račkom. Pamätník maratónu mieru sa nachádza v mestskej časti Staré mesto, na Námestí maratónu mieru. Pamätník bol odhalený v roku 1959. Nachádza sa na ňom text NENIKHKAMEN, čo v preklade z gréčtiny znamená zvíťazili sme. Tento text symbolizuje podľa legendy výkrik bežca, Aténčana, oznamujúceho víťazstvo.
Pamätník -- socha nahého bežca -- je vysoká tri metre, je vytvorená z bronzu a situovaná na podstavci z požárskej žuly.
Jedinečnosť košického maratónu vždy priťahovala svetovú bežeckú špičku. Bežali tu napríklad olympijskí víťazi Juan Carlos Zabala a Abebe Bikila. Maratón si udržiava vysokú úroveň a stále tak priťahuje najlepších športovcov a početných divákov.

Súčasnosť
Tento rok, 5. októbra, sa bežal už 85. ročník Medzinárodného maratónu mieru. V ôsmich rôznych kategóriách štartovalo vyše 4 000 športovcov z 34 krajín. Na trať tejto najnáročnejšej bežeckej disciplíny sa postavilo 879 bežcov.
Víťazom jubilejného 85. ročníka sa stal etiópsky vytrvalec Dejene Yirdawe časom 2:10:51 h, ktorý je druhý najlepší v histórii pretekov. Za traťovým rekordom Keňana Williama Biamu z minulého roka zaostal iba o 58 sekúnd.
V súťaži žien videli Košice prvý kenský triumf v histórii. Selina Chelimová si o 2:35 min. zlepšila osobný rekord a časom 2:34:23 h dosiahla tretí najlepší ženský čas na Medzinárodnom maratóne mieru.
Najlepším Slovákom v cieli bol Imrich Pástor z košického TJ Obal servis, ktorý celkovo dobehol deviaty a obhájil titul majstra Slovenska.
Napriek silnému vetru a chladu zabehli výborné výkony aj ďalší vytrvalci. Pod 2:20 h sa dostalo sedem bežcov, celkovo ich je už 264.
Tohtoročný víťaz Yirdawe sa stal len tretím etiópskym víťazom najstaršieho európskeho maratónu, keď pred ním triumfovali v 60. rokoch minulého storočia dvaja skvelí vytrvalci, olympijskí šampióni Abebe Bikila (1961) a Demisse Wolde (1969). Tridsaťročný Etiópčan absolvoval v Košiciach len tretí maratón v kariére a po 3. mieste vlani v Dubline a druhom v tomto roku v arizonskom Tempe zaznamenal svoj premiérový triumf na najdlhšej vytrvalostnej trati. Za prvenstvo zinkasoval prémiu 12 000 eur.
"Až na ten silný vietor bolo všetko v poriadku -- rýchla trať aj výborní diváci. Keby nefúkalo, mohol som zabehnúť aj pod 2:10 h. Naďalej však budem tvrdo trénovať a ak ma organizátori pretekov pozvú aj na budúci rok, pokúsim sa prekonať hranicu 2:09 h," uviedol Etiópčan.
Expremiér Mikuláš Dzurinda so štartovým číslom 111 obsadil na tohtoročnom maratóne v Košiciach 201. miesto časom 3:26:51 h a bol takmer o 9 minút rýchlejší ako vlani. Týmto časom sa dostal pod limit, ktorý je stanovený pre štart na historicky najstaršom maratóne v americkom Bostone.
"Čas ma milo prekvapil, nečakal som, že budem taký rýchly. Teraz je mojím ďalším cieľom absolvovať v apríli 2009 najstarší svetový maratón v Bostone," uviedol Dzurinda, ktorý bežal svoj 23. maratón v kariére a osemnásty v Košiciach.
mru, sita

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 19:42