StoryEditor

Mečiara opúšťajú ľudia z regiónov

23.01.2008, 23:00
Čistky v ĽS-HZDS spustili vlnu dobrovoľných odchodov členov zo strany. Potom, čo bol vylúčený okresný predseda v Pezinku Peter Červenka, vrátilo členské knižky prinajmenšom 15 ľudovcov.

Červenka hovorí, že šlo predovšetkým o členov okresného predsedníctva. Má pritom informácie aj o ďalších ľuďoch, ktorí tiež plánujú odísť. Krajská predsedníčka HZDS v Bratislave Diana Štrofová, pod ktorej Pezinok patrí, hovorí, že v takom krátkom období môžu ľudia skôr konať podľa emócií. "Keď som rozhodnutie o vylúčení pána Červenku oznamovala predsedníctvu v Pezinku, zdôrazňovala som, že máme záujem, aby činnosť v okrese pokračovala. Všetko je na báze dobrovoľnosti, takže si to musia sami zvážiť." Hovorí však, má aj informácie o ľuďoch, ktorí sa rozhodli zostať. Červenka, podobne ako Ľubomír Lackovič z Považskej Bystrice a Marcel Behro z Trnavy, dostal vlani v decembri dekrét o vylúčení zo strany. Oficiálny dôvod - poškodzovanie dobrého mena strany v médiách. Ide o okresy, ktoré pri voľbe predsedu HZDS vyslovili podporu Mečiarovmu protikandidátovi Viliamovi Veteškovi. Vylúčení funkcionári za tým vidia jasnú súvislosť. Zároveň boli vo všetkých troch okresoch rozpustené okresné organizácie. Koordinátori, ktorých určilo vedenie strany, majú za úlohu zostaviť nové regionálne orgány.
"Nikto tam neostane"
Podobne ako v Pezinku budú podľa všetkého konať aj členovia vo zvyšných dvoch okresoch. Podľa Behra, ktorý bol donedávna predsedom v Trnave, sa práve v týchto dňoch ľudia v jeho okrese rozhodujú, čo urobia. "Je to ešte veľmi živý proces. Moje vylúčenie vyvolalo prinajmenšom silnú diskusiu medzi členmi." Potvrdil, že mnohí zvažujú odchod zo strany. Rovnaké signály má aj Lackovič v Považskej Bystrici. "Nikto tam neostane, som o tom presvedčený."
Vylúčení ľudovci už plánujú, čo ďalej. V hre je vytvorenie novej strany alebo vstup do niektorej inej politickej strany. "Diskutujeme o tom, ale je to dlhý proces, kým sa prijme nejaké konečné rozhodnutie," hovorí Behro. Potvrdil pritom, že dostáva ponuky od iných politických strán. Červenka zas hovorí, že pokiaľ by sa rozhodol ísť do inej politickej strany, určite osloví aj ľudí, ktorí teraz z HZDS odišli. "Pracovali sme spolu 16 rokov a plne im dôverujem." Lackovič je z tejto trojice najmenej presvedčený o tom, že by v politike nejako pokračoval. "Zatiaľ si užívam slobodu."
Utajené stanovy
Nové stanovy, na základe ktorých bola trojica vylúčená zo strany, stále nie sú verejne dostupné. Nemajú ich k dispozícii ani niektorí členovia. Poslanec NR SR Tibor Mikuš (ĽS-HZDS), ktorého osud v strane má byť zakrátko tiež spečatený, hovorí, že nové stanovy ešte nevidel. Zmenu stanov odsúhlasil snem ľudovcov koncom novembra. Na internetovej stránke strany nie sú doteraz aktualizované. Vyžiadali sme si ich znenie na centrále strany, kde sme dostali odpoveď, že novinárom stanovy neposkytujú a že máme vyčkať, kým budú zverejnené na internete. Podľa informácií ministerstva vnútra bola zmena stanov HZDS zaregistrovaná začiatkom decembra.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:36