StoryEditor

Ďalší tunel v Devín banke

Kauzy okolo Devín banky a jej predstaviteľov neutíchajú. Vtedajší generálny riaditeľ banky, blízkej SDĽ, Ľubomír Kanis aj Dáša L. čelia obvineniu z viac ako polmiliardového úverového podvodu.

V období pred vyhlásením konkurzu na banku - v rokoch 1998 až 1999 - poskytli štyrom spoločnostiam úvery v sume viac ako 611 miliónov korún. A to aj napriek tomu, že vedeli, že peniaze nebudú použité na uvádzaný zámer - nákup vrtných veží, strojov a pšenice. "Následne tieto peniaze z účtov týchto firiem odišli na účty iných spoločností, aj do zahraničia, a takýmto kolotočom, niekedy až cez dve alebo tri ďalšie spoločnosti, sa dostali do firiem, ktoré už mali úvery z Devín banky," uviedol šéf Úradu boja proti korupcii Tibor Gašpar. Podľa Gašpara sa takýmto spôsobom dostali peniaze späť do firmy, ktorá mala splácať svoje predchádzajúce úvery voči Devín banke. Keďže tento úverový podvod má súvisieť aj so zahraničím - Rusko, Írsko - súčasťou vyšetrovania je aj právna pomoc zo zahraničia.
S obvineným Ľubomírom Kanisom sa nám skontaktovať nepodarilo. "Nemôžem sa vám vyjadriť, lebo je to súčasťou zákonnej povinnosti mlčanlivosti každého advokáta," reagoval advokát Milan Ružbársky. Ten dvojicu obvinených zastupoval aj v inej kauze okolo Devín banky. Išlo spreneveru takmer jednej miliardy korún - časť týchto peňazí skončila vo firme Apis. Tá bola z Devín bankou prepojená majetkovo aj personálne. V tejto firme mala skončiť aj časť peňazí z polmiliardového úverového podvodu, ktoré Apis mal použiť na splatenie predchádzajúcich úverov z Devín banky.
V roku 1998 bol podľa výpisu z obchodného registra členom predstavenstva a generálnym riaditeľom firmy Apis Štefan Košovan, člen bývalej SDĽ. Ten bol neskôr aj na čele Slovenských elektrární, pre ktoré mala Devín banka pod vedením Ľubomíra Kanisa realizovať deblokácie ruského dlhu.

Kto je Ľubomír Kanis
- Študoval s bývalým predsedom SDĽ Jozefom Migašom a bol aj radovým členom SDĽ.
- Bol generálnym riaditeľom Devín banky, v roku 1997 vystriedal na tomto poste Karola Martinku.
- Počas jeho vedenia bola banka poverená deblokáciami pre Slovenské elektrárne, na čele ktorých stál Štefan Košovan (člen bývalej SDĽ).
- Údajne sa zaslúžil, že predsedom SDĽ sa stal Jozef Migaš.
- V dozornej rade firmy APIS figuroval v rokoch 1992 - 1993 aj samotný Migaš.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 16:14