StoryEditor

"Maďarská karta? Tá tu nikoho nezaujíma"

"Kašlem na nejakého Orbána, môže mi byť ukradnutý," vyhlasuje Juraj Kohári, starosta Ardova v okrese Rožňava. Malá obec neďaleko hraníc s Maďarskom má okolo 170 obyvateľov a takmer všetci sú maďarskej národnosti. Nemajú radi extrémistov ani na jednej strane hranice, radšej volia toleranciu a vo voľbách tradične predstaviteľov SMK. Ani tu, ani v ďalších obciach na juhu Slovenska, ktoré HN počas eurovolebnej soboty navštívili, tzv. maďarská karta, ktorú opäť vytiahli politici, nezabrala.

"Sú to mýty!"
Je devätnásť hodín a volebnú miestnosť v Ardove zatiaľ navštívila asi tretina voličov. "Je tu pokoj a pohoda, nič mimoriadne sa nedeje," hodnotí situáciu predseda volebnej komisie Attila Kupec. Nikto si tu nemyslí, že treba na štvania z veľkej politiky nejako reagovať -- skôr naopak, netreba si ich všímať. "To sú mýty, že burcujú voličov. Ľudia chcú pokojne žiť, majú dosť svojich starostí a tie hry ich nezaujímajú," tvrdí Kohári.

"Voľby ? Ani neviem, že dnes také niečo prebieha," tvrdí nám mladý muž stojaci na autobusovej zastávke v obci Cabaj-Čápor neďaleko Nitry. Podľa šéfky okrskovej volebnej komisie Emílie Rácovej má takýto postoj veľa  ich občanov. "Ľudia sú už presýtený voľbami." V Cabaji-Čápore má najväčšiu podporu Smer a SDKÚ. Priaznivcov SMK v tejto takmer čisto slovenskej obci nie je veľa.

Podobná situácia je v obci Močenok neďaleko Šale. Do volebnej miestnosti vchádza aj 82-ročný dôchodca Imrich Kollár. "Aj keď mám svoje vek a asi tu už dlho nebudem, voľby ma zaujímajú. Nechápem, ako môže byť niekomu ľahostajné, kto ho v europarlamente zastupuje. Myslím si, že v tomto smere sa mala urobiť určite omnoho väčšia osveta," uvažuje.

S jeho slovami sa stotožňuje i predsedníčka okrskovej komisie Martina Kodadová, podľa ktorej bola kampaň pred voľbami mimoriadne slabá. "Žiadne mítingy či stretnutia s občanmi neboli ani u nás ani nikde v okolí. Potom sa nemožno čudovať, že voliči sú apatickí a k urnám vôbec neprídu."

Za jedným stolom
V obci Diakovce, kde žije 72 percent občanov maďarskej národnosti, skúšame mapovať situáciu v miestnom pohostinstve. Pri barovom pulte postáva niekoľko štamgastov, ktorí tvrdia, že už odvolili. Majiteľ Štefan Csimma vysvetľuje, že voľby do europarlamentu sú už od rána hlavnou témou, o ktorej sa návštevníci jeho podniku bavia. "Maďarská karta? To tu nikoho nezaujíma. To sú len umelo vykonštruované výmysly politikov. V mojej reštaurácii sedávajú pravidelne pri jednom stole Maďari i Slováci a ešte sa nestalo, že by mali nejaký problém." Aj ľudia v obci spolu vychádzajú veľmi dobre, bez ohľadu na to, akú majú národnosť.

Väčšina obyvateľov Diakoviec  význam EÚ pre ich každodenný život vníma veľmi intenzívne. "Z eurofondov sa nám podarilo kompletne zrekonštruovať celý objekt základnej školy, kultúrny dom, ale aj veľkú časť obecných chodníkov. V rámci ďalšieho projektu z EÚ sme zase dostali školské počítačové učebne," pochvaľuje si členka volebnej komisie Gabriela Turianová.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 14:26