StoryEditor

Rusko vymenil politiku za kultúru a biznis

16.10.2008, 00:00
Človek, ktorý sa vytiahol z novinára na majiteľa najúspešnejšej televíznej stanice až po člena vlády. Raketový vzostup aj pád prežil bez ujmy a pokračuje svojou cestou ďalej.

Na politické úskoky už nespomína v zlom, hoci kritiku svojich bývalých partnerov vo vláde si nedokáže odpustiť. Človek, ktorý sa podpísal pod vstup juhokórejskej automobilky Kia na Slovensko a zakladateľ Aliancie nového občana. Pavol Rusko.

 

 

Dotazník

Bývalý minister a poslanec Pavol Rusko

Váš najväčší podnikateľský vzor?
– Kto by nepoznal Billa Gatesa? Je to človek, ktorý nič zadarmo nedostal. Nemusel dostať dcéru prezidenta, aby sa dostal k rozprávkovému bohatstvu. Pôsobí na mňa dojmom človeka, ktorý nespyšnel. Bojuje so štátmi, vládami a protimonopolnými úradmi, lebo to sú už jeho súperi. Je to človek, ktorý vždy ide dopredu.

Váš najväčší podnikateľský úspech?
– Jednoznačne Markíza, so všetkým, čo k tomu patrí. V 1995 sme do toho išli s malou dušičkou, mediálny priestor bol úplne iný. Najviac si na nej cením, že sme ju urobili, že sme o nej nerozprávali. A že sme 12 rokov udržali licenciu. Na začiatku sa mnohí smiali, a potom, keď začala fungovať, tak ju mnohí chceli ukradnúť. Museli sme ju chrániť pred podsvetím, gaunermi, hlupákmi, politikmi.

Váš najväčší podnikateľský neúspech?
– Pokúšali sme sa spraviť novú periodickú alternatívu s názvom 24 hodín. Do veľkej miery to bolo preto, že začal vychádzať v dobe, kedy ma kvôli zmenkovej kauze odvolali. A už som nemal síl a kapacitu, aby som to pohýnal dopredu. Denník 24 hodín po troch mesiacoch skončil s poriadnou sekerou.

Kedy a ako ste zarobili svoj prvý milión?
– Určite to bolo počas fungovania v Markíze, keď som predal časť obchodného podielu v roku 2000. Ale nebol jediný, miliónov bolo vtedy viac.

Byty a scenáre
Po televízii a politike sa dnes orientuje vo svete developerských projektov a kultúry. V tom prvom je nováčikom, v tom druhom viac-menej doma. Byty v okrese Senica, veľký developerský projekt na Záhorí či v Košiciach. Pod týmito aktivitami sa dá nájsť podpis bývalého "slovenského Berlusconiho“. Stavať byty v metropole Slovenska ho neláka. Zaujímavými sa stávajú Košice, Prešov, Žilina, Banská Bystrica či Poprad. "Začína sa formovať realitný vkus ľudí, nároky na bývanie či občiansku vybavenosť,“ prorokuje exminister o oblasti, v ktorej cíti úspech. Nie menej zaujímavá je aj druhá oblasť, v ktorej sa realizuje. Autorsky sa podpísal pod libreto nového muzikálu Fontána pre Zuzanu. "Trápili sme sa s Karolom Hlávkom po nociach neuveriteľne dlho, veď filmové spracovanie Fontány nemá dialógy, ktoré by mohli odznieť v dramatickej podobe na javisku.“ Obdobie písania hodnotí ako príjemný návrat od hektiky podnikania späť do čias žurnalistiky. Hoci k písaniu by sa nevrátil, dvere k televízii si stále necháva otvorené. Aj preto, že v oblasti elektronických médií sa cíti ako ryba vo vode. "Pokiaľ ide o nové aktivity v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania, myšlienky a nápady sú. Potrebujem, aby sa určité podmienky naplnili, a to môže vyriešiť len čas. Nehovorím teraz o horizonte desiatich rokov, ale ani o projektoch do konca roka.“ Pavol Rusko zatiaľ tvrdí, že na Slovensku nie je priestor pre tri komerčné televízne stanice. "Ale to ešte neznamená, že nie je priestor pre tretiu.“

Politická chyba
Dnes za najväčšiu chybu, ktorú počas pôsobenia v politike urobil, označuje rozhodnutie podporovať vtedajších koaličných partnerov. "V Markíze som mal oveľa šťastnejšiu ruku na výber ľudí ako v politike,“ hovorí Pavol Rusko. Jedným dychom však dodáva, že toto spojenie bolo výhodným pre krajinu. Vo svojom pôsobení ako minister druhej Dzurindovej vlády však zmysel vidí. "Ako Markíza v šoubiznise, tak Kia v politike, sú mojím podpisom na tomto svete. Na tom už nikto nič nezmení. Z hľadiska ich významu a úspešnosti pre Slovensko sú podpisom dobrým, jasným a čitateľným.“ Bývalý minister hospodárstva zostáva aj počas prebiehajúcej finančnej krízy pokojný. A to aj napriek tomu, že už ju pocítila i jedna zo svetových automobiliek umiestnených u nás. "Slovensko je dnes natoľko silné, že prekoná krízu s menšími turbulenciami, ako by to bolo pred desiatimi rokmi.“ A to podľa neho aj vďaka schopnosti generovať oveľa viac vyššiu produkciu tovarov a služieb, ktoré zvyšujú jej silu a stabilitu.

ANO dostalo od voličov stop
Najnovšie prieskumy verejnej mienky svedčia o tom, že ANO, ktorú medzičasom už opustil, by sa do parlamentu nedostala. Vo voľbách by ju podľa prieskumu ÚVVM podporilo 0,1 percenta voličov. "Dokážem pochopiť pirátov, ktorí sa na mori vzbúria proti kapitánovi, hodia ho cez palubu na ostrove a plávajú ďalej. Ale nedokážem pochopiť bláznov, ktorí podpália vlastnú loď,“ hodnotí dnes exminister zánik svojho projektu. Napriek zmenkovej afére a útokom zo strany vlastných ľudí vraví, že je dnes spokojný a pokojný. "Nie je to o zlobe a zlosti, všetko to už odišlo. Nespravodlivosť a krivda, nič také.“ Naopak, len s nadhľadom hovorí, že jeho bývalým kolegom vo vláde stále chýba pud sebazáchovy a sebareflexie. "Pozrite sa na to, ako to vyzerá dnes bez toho koaličnými partnermi neželaného Ruska v stredopravej časti politického spektra, bez nehodnej ANO, ktorá bola taká nemožná. Už nás tam dva a pol roka nemajú, a kam to dopracovali? V akom komickom kŕči a troskách sa nachádzajú?,“ pýta sa.


Kto je Pavol Rusko

Zakladateľ a niekdajší majiteľ TV Markíza urobil rýchlu politickú kariéru. Strana ANO, ktorá vznikla v roku 2001, sa už rok nato stala štvrtým koaličným partnerom vo vláde Mikuláša Dzurindu. Rusko bol najskôr poslanec a podpredseda parlamentu, po odvolaní ministra hospodárstva za ANO v roku 2003 nastúpil na tento post. Ani on si však kreslo ministra neudržal – dôvodom bola kauza zmeniek.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:30