StoryEditor

Leto 2008: Mŕtve more na záhorácky spôsob

19.08.2008, 00:00
Kúpele Smrdáky vynikajú medzi ostatnými práve tým, že sa nachádzajú na Záhorí. Atmosféru tu vytvárajú najmä Záhoráci. Tých medzi kúpeľnými hosťami ľahko rozpoznáte. Nechýba im totiž úsmev na tvári ani typický záhorácky slovník.

Smrdáky sú malá dedinka neďaleko Senice. Každá druhá rodina má aspoň jedného člena pracujúceho v kúpeľoch. Tie sú tu prirodzene najväčším zamestnávateľom. Všetci sa tu poznajú a fungujú ako jedna veľká rodina. Samozrejme, je to zapríčinené aj tým, že samotné kúpele patria medzi menšie zariadenia. Liečiť sa tu môže tristo pacientov s kožnými alebo pohybovými ťažkosťami.
Smrdácka voda pritom patrí medzi slovenské klenoty, pretože jej účinok môže nahradiť iba pobyt pri Mŕtvom mori. Dosahuje také výsledky, že pri neliečiteľnej chorobe psoriáze sa môžu jej príznaky stratiť až na trištvrte roka.
Práve úzku špecializáciu vníma vedenie zariadenia ako veľkú výhodu. Vďaka nej sa tak nemusí sa báť o klientelu, ktorá sa z roka na rok mení. "Liečiť sa bude musieť vždy, bez ohľadu na to, či máme nejaké atrakcie v podobe wellness alebo nie,“ hovorí riaditeľ Marcel Moravčík.


Oživenie deťmi
Kúpele Smrdáky patria pod najznámejšie kúpele Slovenska - piešťanské kúpele. Ako vraví riaditeľ Moravčík, má to svoje výhody i nevýhody, no prevažujú skôr plusy. Jedným z nich je aj to, že kúpele za posledné roky dostali od piešťanských finančnú injekciu. Vďaka tejto pomoci sa im podarilo zrekonštruovať tri hotely. V dvoch hoteloch nájdete nadštandardné izby, čiže superior, ktoré sú obľúbené hlavne medzi zahraničnými klientmi. Tí tam prichádzajú s celými rodinami, spolu s malými deťmi v kočíku až po školopovinné. Aj to patrí k ďalším špecifikám kúpeľov. Nenájdete tam len dôchodcov, ktorí sa prišli zotaviť, ale ľudí rôznych vekových kategórií od trojročných po storočných. Tým, že sa tu liečia psoriatici, štruktúra je rôznorodá. Opäť to má svoje výhody i nevýhody. Klienti, ktorí hľadajú kúpeľné ticho, sa musia zmieriť s tým, že ich kde-tu vyruší smiech detí. Pre niekoho príjemná predstava, pre niekoho nie. Žiadnych extrémov sa však obávať nemusíte, pretože deti tu majú vlastnú liečebňu s jedálňou i vlastným režimom.

Potešia i náročných
Smrdáky sa chcú naďalej orientovať hlavne na liečbu, preto väčšie investície v nasledujúcich rokoch potečú hlavne do balneoterapie. Vedenie kúpeľov však akceptovalo, že zákazník si dnes žiada aj služby zamerané na relax a zábavu. Preto už ponúkajú menšie wellness služby a napríklad aj nejaké miesto na stretávanie, akým je pizzeria priamo v hoteli Morava. Zapôsobí na vás tiež upravený park s fontánou i romantickými zákutiami. Jedno, čo vám však v pamäti ostane dlho, je špecifický zápach vody. Preň dostala aj dedina názov Smrdáky. Nie je to žiadna katastrofa, ale určite sa vám pri každom podobnom zápachu vybavia spomienky na váš pobyt v kúpeľoch Smrdáky.

Cenník kúpeľov

Komplexný liečebný pobyt
– Vietoris** standard 1/1 1 930 Sk za osobu a noc
– Kúpeľný pobyt založený na komplexnej liečbe indikovaných kožných ochorení a ochorení pohybového aparátu s využitím výnimočných účinkov minerálnej vody a sírneho bahna. Liečebný program je zostavený individuálne, podľa zdravotného stavu hosťa.
– Odporúčaná dĺžka pobytu: 3 – 4 týždne
– Minimálna dĺžka pobytu: 3 prenocovania
– V cene je zahrnuté: ubytovanie, stravovanie – plná penzia, lekárske vyšetrenie, liečebné procedúry – individuálny liečebný program podľa predpisu lekára zahŕňajúci maximálne tri procedúry denne. Liečebný program zahŕňa procedúry využívajúce jedinečnú liečivú minerálnu vodu a sírne bahno, vodoliečbu, špeciálnu rehabilitáciu a reflexnú liečbu, masáže, elektroliečbu, ošetrenie masťami a iné procedúry podľa predpisu lekára, voľný vstup do fitness a telocvične v Regeneračnom centre.

Relaxačný kúpeľný pobyt
Vietoris ** standard 1/1 1 800 Sk za osobu a noc
– Program zameraný na aktívnu relaxáciu
– Dĺžka pobytu: 2 prenocovania.
– V cene je zahrnuté: ubytovanie, stravovanie – polpenzia, vstupná konzultácia s lekárom, ktorá je určená na potvrdenie zdravotnej indikácie relaxačného kúpeľného pobytu. V prípade zdravotnej kontraindikácie niektorej procedúry lekár predpíše adekvátnu zostavu šetrnejších procedúr, liečebné procedúry – relaxačný program zahŕňajúci najviac dve procedúry denne (podľa predpisu lekára), vybrané liečebné procedúry sú k dispozícii aj v nedeľu a v dňoch štátnych sviatkov. Relaxačný program obsahuje výber z nasledujúcich procedúr: procedúry využívajúce liečivú minerálnu vodu a sírne bahno, vodoliečba, špeciálna rehabilitácia a reflexná liečba, masáže, ostatné služby – voľný vstup do fitness a telocvične v Regeneračnom centre.

Prečítajte si aj:
S Piešťanmi tvoríme jeden pracovný tím

Rozhovor. Riaditeľ kúpeľov Smrdáky Marcel Moravčík o liečivej vode, ktorá je ich budúcnosťou.

Voda v Smrdákoch sa svojím zložením zaraďuje medzi najkoncentrovanejšie sírne vody v Európe. Vyhľadávajú vás ľudia zo zahraničia s vedomím, že tu nájdu minimálne slovenskú raritu? Vedia o tom Slováci?
Naši hostia poznajú účinok smrdáckej vody buď z vlastnej skúsenosti, alebo z počutia. Nemyslím si, že sa zaujímajú o presné zloženie vody. No snažíme sa im túto výhodu priblížiť. V prvom rade je pre nich dôležitý účinok vody. Nie je prioritou poznať číslo mineralizácie. Pri kožných ochoreniach, ako je psoriáza, je dôležité, aká je remisia, teda na ako dlho sa po liečbe stratia príznaky.

Celý článok >>

Riaditeľ kúpeľov Smrdáky Marcel Moravčík odporúča

Smrdácka voda
Sírovodíková minerálna voda je prírodným liečivým zdrojom kúpeľov Smrdáky. Je to minerálna voda s vysokým obsahom terapeuticky účinného sírovodíka (680 mg/l). Tieto hodnoty zaraďujú smrdácku minerálnu vodu k najkoncentrovanejším sírovodíkovým vodám v Európe. Minerálna voda sa vyznačuje charakteristickým zápachom a neobyčajnými účinkami pri liečbe niektorých, najmä kožných ochorení. Obsahuje aj minerály a soli – najmä na báze Na, Mg a Ca (3400 mg/l), ktoré priaznivo prispievajú k liečebnému účinku. Podobné úspechy môžu psoriatici dosiahnuť len kúpaním sa v Mŕtvom mori.
Personál
Smrdácke kúpele sa so svojou kapacitou 315 lôžok zaraďujú medzi malé kúpele. Riaditeľ Marcel Moravčík to však pokladá za veľkú výhodu. Menšie kúpele predstavujú komornejšiu atmosféru. „Ľudia sa tu navzájom poznajú,“ hovorí Moravčík. Deväťdesiatpäť percent ľudí, ktorí v kúpeľoch pracujú, sú Záhoráci. Každá druhá smrdácka rodina má člena, ktorí tu pracuje. Riaditeľ kúpeľov tvrdí, že Záhoráci sú neuveriteľne príjemní, usmievaví a priateľskí ľudia. Za „naj“ kúpeľov preto pokladá priateľský personál.
Smrdácka roláda
Byť v smrdáckych kúpeľoch a neochutnať smrdácku roládu je priam hriechom. Patrí k Smrdákom rovnako ako liečivá voda. Jej výnimočnú chuť nevedia napodobniť žiadni pekári, preto originálny zážitok z rolády môžete zažiť iba tu. Roláda je ľahkým zákuskom, po ktorom vám určite nebude ťažko. Dopriať si toto pokušenie musia i tí, ktorí si držia svoju líniu, pretože to stojí za to.

Prečítajte si aj:
Test HN – Bahno vás dá „dokopy“

V kúpeľoch Smrdáky sme vyskúšali liečbu bahnom, vodou a skvelým jedlom.

Ako prvé sme vyskúšali bahenný zábal kolenných kĺbov. Sírne bahno je peloid – prírodná látka, vznikajúca pretekaním sírovodíkovej vody cez sprašové zeminy tejto oblasti. Vysokoúčinné sírne peloidy sa používajú ako zdravotná pomôcka vo forme zábalov na kĺby a chrbticu. Teplé bahno pôsobilo veľmi upokojujúco. Síce ním boli pokryté len kolená, sálajúce teplo však prechádzalo do celého tela. Akékoľvek napätie sa vytratilo a o dvadsať minút je telo zregenerované.

Celý článok >>

Prečítajte si aj:
Rómeo a Júlia v záhoráčtine? Prečo nie

Kúpele Smrdáky sa nachádzajú v malej dedinke, ktorá má asi len šesťsto obyvateľov. Možno aj preto tam žiadne luxusné kaviarne alebo divadlo nenájdete. Práve preto, že sa kúpele nachádzajú mimo rušného diania, chce riaditeľ kúpeľov Marcel Moravčík dianie pritiahnuť priamo do kúpeľov. „Chceme sa stať centrom Záhoria. Začali sme na tom už pracovať,“ hovorí Moravčík. Vedenie oslovilo okolitých umelcov, od začínajúcich až po profesionálov. Práve v Smrdákoch by mohli skryté talenty nájsť priestor na sebarealizáciu. Kúpeľní hostia môžu napríklad vďaka tejto spolupráci vidieť divadelnú hru Rómeo a Júlia v záhoráčtine.

Celý článok >>
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:22