StoryEditor

Gašparoviča inaugurácia bude bez iných prezidentov

10.06.2009, 13:01
Autor:
SITASITA
Na pondelkovú slávnostnú inauguráciu prezidenta SR Ivana Gašparoviča neprídu prezidenti iných krajín. "Na inauguráciu nepozývame žiadnych zahraničných štátnikov, len u nás akreditovaný diplomatický zbor," uviedol pre agentúru SITA hovorca prezidenta SR Marek Trubač.

Na slávnostnú schôdzu Národnej rady SR do historickej budovy Slovenského národného divadla na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, kde prezident zloží na začiatku svojho druhého funkčného obdobia sľub, pozýva hostí predseda parlamentu Pavol Paška, pripomenul Trubač. Prítomní podľa hovorcu hlavy štátu budú poslanci, vláda a štátni tajomníci, riadiaci predstavitelia ústredných orgánov štátnej správy a osobní hostia prezidenta. Medzi nimi budú podľa Trubača najmä rodinní príslušníci, priatelia a blízki spolupracovníci prezidenta, napríklad členovia volebného petičného výboru, občianskej iniciatívy Náš prezident. Pozvaní sú exprezidenti SR Michal Kováč s manželkou a Rudolf Schuster. Predseda parlamentu Pavol Paška pozval na inauguráciu všetkých kandidátov, ktorí sa uchádzali o priazeň voličov v marcových a aprílových voľbách prezidenta, potvrdil neoficiálne Trubač.

Inauguračný sľub zloží Ivan Gašparovič do rúk predsedníčky Ústavného súdu SR Ivetty Macejkovej a prednesie svoj inauguračný prejav.

Na inaugurácii Ivana Gašparoviča v jeho prvom funkčnom období 15. júna 2004 sa tiež nezúčastnili prezidenti iných štátov. V bratislavskej Redute, kde sa aktuálna inaugurácia nebude konať pre rekonštrukciu budovy, zložil Ivan Gašparovič sľub a vystúpil s inauguračným príhovorom za účastí asi 500 hostí. Na inaugurácii bol predchádzajúci prezident Rudolf Schuster s manželkou, vtedajší premiér Mikuláš Dzurinda s manželkou i ostatní členovia vlády, predstavitelia parlamentu a diplomatický zbor. Na ďalšom programe k inaugurácii sa zúčastnil aj prvý prezident Slovenska v jeho novodobej histórii Michal Kováč s manželkou. Rudolf Schuster pozval na inauguráciu vtedajších prezidentov piatich susedných štátov - poľského prezidenta Alexandra Kwasniewskeho, ukrajinského Leonida Kučmu, českého Václava Havla, maďarského Árpáda Göncza a rakúskeho Thomasa Klestila.

Po pondelkovej slávnostnej schôdzi parlamentu sa hostia tradične peši prejdú na ekumenickú bohoslužbu Te Deum do Dómu sv. Martina. Po omši sa koná slávnostný obed v Miestodržiteľskom paláci. Podvečer sa program prezidenta Ivana Gašparoviča a jeho manželky Silvie presunie do oficiálneho sídla hlavy štátu - Prezidentského paláca na Hodžovom námestí v Bratislave. Po prehliadke čestnej stráže sa prezident o 16:20 prihovorí občanom z balkóna paláca. Prvý deň prezidenta v jeho druhom funkčnom období vyvrcholí od 19:00 slávnostnou recepciou v historickej budove Národnej rady SR.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 10:14