TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Mikulec predloží na rokovanie vlády návrh na odvolanie Adriána Szabóa

08.06.2021, 17:10
Autor:
TASRTASR
Dôvodom je, že voči nemu bolo začaté trestné stíhanie a vznesené obvinenie vo veci pokračovacieho zločinu zneužívania právomocí verejného činiteľa a zločinu prijímania úplatku.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) predloží na stredajšie rokovanie vlády návrh na odvolanie riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa.

Dôvodom je, že voči nemu bolo začaté trestné stíhanie a vznesené obvinenie vo veci pokračovacieho zločinu zneužívania právomocí verejného činiteľa a zločinu prijímania úplatku. Informovala o tom riaditeľka tlačového odboru ministerstva vnútra Barbara Túrosová.

​"Riaditeľ ÚIS Adrián Sz. je v súčasnosti na základe personálneho rozhodnutia ministra vnútra dočasne pozbavený výkonu štátnej služby a všetky úkony spojené s plnením úloh a činnosťou Úradu inšpekčnej služby vykonáva poverený služobný funkcionár tohto úradu," doplnila ďalej Túrosová.

Dodala, že rozhodnutia boli prijaté v súlade so zákonom o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru.

Ak sa vláda stotožní s návrhom na odvolanie riaditeľa inšpekcie, postúpi ho na posúdenie výboru pre obranu a bezpečnosť. V prípade, že výbor odporučí jeho odvolanie aspoň trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých členov výboru, vláda riaditeľa Úradu inšpekčnej služby z funkcie odvolá.

Národná kriminálna agentúra zadržala Adriána Szabóa minulý týždeň. Celkovo obvinila troch ľudí. Korupčná trestná činnosť mala spočívať "v prijatí spotrebnej elektroniky a finančnej hotovosti, minimálne vo výške 20-tisíc eur".

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku rozhodol, že nebude stíhaný väzobne. Rozhodnutie nie je právoplatné, prokurátor proti nemu podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

01 - Modified: 2024-04-18 12:46:25 - Feat.: - Title: Mikulec odmieta kritiku na činnosť policajnej inšpekcie v predošlom období 02 - Modified: 2024-03-26 15:08:10 - Feat.: - Title: Osoby vstupujúce do schengenského priestoru sa štandardne preverujú, tvrdí Mikulec 03 - Modified: 2024-03-20 13:13:10 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok nevidí problém v účasti v relácii s medzinárodne hľadanou osobou, opozícia namieta 04 - Modified: 2024-01-05 08:55:44 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok od nástupu len napĺňa pomstu voči vyšetrovateľom, tvrdí exminister Mikulec 05 - Modified: 2023-12-15 15:29:54 - Feat.: - Title: Mikulec: Fico láme zákon cez koleno. Verím, že hrany diamantov sa obrúsia s spojíme sa aj pri protestoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 01:29