StoryEditor

Štát dal opäť zarobiť firme údajne blízkej SNS

16.10.2008, 00:00

Žilinská firma Doxx, ktorej sa v podnikaní počas tejto vlády darí, získala ďalšie lukratívne štátne zákazky. Po novom už bude gastrolístky dodávať aj colníkom a Slovenskému národnému divadlu. V najbližších rokoch by tak na oboch obstarávateľoch mal Doxx zarobiť vyše pol miliardy korún. Väčšiu sumu, takmer 425 miliónov korún, by malo zaplatiť colné riaditeľstvo. Doxx bol doteraz úspešný najmä v organizáciách, ktoré vedú nominanti vládnej SNS.
Slotov priateľ
Zabezpečuje stravovanie pre zamestnancov rezortov školstva, výstavby či životného prostredia, kde má SNS svojich ministrov, ale aj pre ministerstvo vnútra -- tam zase národniarov zastupuje štátny tajomník. "Ako poslanec a obyvateľ Žiliny viem, že Ján Slota má úzke priateľské vzťahy s pánom Šmehýlom, takže tým by sa to zrejme dalo vysvetliť," reagoval na úspech Doxxu častý kritik žilinského exprimátora a poslanec mestského zastupiteľstva Žiliny za SDKÚ-DS Dušan Maňák. Maňák upozornil, že Šmehýl vlastní aj hotel Dubná skala v Žiline, kde mal Slota v roku 2006 otváraciu reč.
Riaditeľ firmy Pavol Jandzík však akékoľvek zvýhodňovanie odmieta. "Našim klientom dávame ekonomicky výhodnejšie ponuky ako konkurenčné spoločnosti. O žiadnom prepojení pána Šmehýla na SNS neviem," povedal pre HN. Slota už dávnejšie vyhlásil že o existencii takejto firmy ani nevedel.
(Ne)štandardná súťaž?
Konkurentom v súboji o zákazku na stravovanie colníkov bola aj firma Le Cheque Déjeuner. Podľa jej šéfa Štefana Petríka dodávali colníkom stravné lístky dlhodobo. Petrík je presvedčený, že tento tender neprebehol úplne štandardne. "V jednom kritériu úspešný účastník ponúkol podmienky, ktoré sú v rozpore s občianskym aj obchodným zákonníkom." Le Cheque Déjeuner preto dala námietku na Úrad pre verejné obstarávanie. "V minulosti už z takéto dôvodu súťaže zrušili. Bohužiaľ, v našom prípade zastavili konanie, údajne preto, že sme nezložili potrebnú výšku kaucie."
Jandzík za Doxx povedal, že na toto tvrdenie reagovať nevie a odkázal nás na samotný úrad. "Po tomto prípade už aj na stránke máme metodické usmernenie ku kauciám v prípade námietok v súťaži na stravné lístky, aby sme nezastavovali konania z procesných dôvodov," zdôraznil podpredseda úradu Rudolf Kulman. Podľa hovorkyne colníkov Martiny Kerekovej sa do súťaže prihlásili tri firmy. "Podľa stanovených kritérií a pravidiel ich uplatnenia bola na základe najvyššieho bodového ohodnotenia vyhodnotená ako úspešná firma Doxx."
Ako obísť vestník
Gastrolístky môžu štátne organizácie nakupovať ako neprioritné služby. V praxi to znamená, že vypísanie tendra nemusia oznamovať vo vestníku. Stačí, ak o tom informujú na verejne prístupnom mieste, napríklad na svojej internetovej stránke. Colníci aj Národné divadlo túto možnosť využili a zvolili tak metódu, ktorú odborníci kritizujú ako netransparentnú. O vypísaní tendra sa totiž takto nemusia dozvedieť všetci potenciálni uchádzači.
Podľa šéfky Transparency International Slovensko Emy Sičákovej-Beblavej by mal obstarávateľ vyberať tú najkvalitnejšiu ponuku za čo najnižšiu cenu. "Ak tak neurobí, sme na pochybách, či naozaj konal vo verejnom záujme." Dôležité tiež podľa nej je, že v tomto prípade išlo o vysoké sumy a zmluvy na dlhšie obdobie. "Ak niekto hľadá najlepšie riešenie, mal by ísť cez verejnú súťaž, ale platí, že to nie je nelegálne." Kereková však tvrdí, že postupovali podľa zákona.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:07