StoryEditor

Čaputová prijala demisiu Mičovského, za nového ministra vymenovala Vlčana

08.06.2021, 13:25
Autor:
TASRTASRredred
Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala Samuela Vlčana za nového ministra pôdohospodárstva.

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisiu Jána Mičovského. Do funkcie ministra pôdohospodárstva vymenovala Samuela Vlčana. 

Hlava štátu sa Mičovskému poďakovala za vykonanú prácu. Nový minister bude musieť podľa nej zvládnuť viacero výziev. 

Reforma lesov či nastavenie platieb a dotácii

Medzi tie najhlavnejšie výzvy podľa prezidentky patrí personálna stabilizácia ministerstva a jeho rozpočtových a príspevkových organizácií, konsolidácia vzťahov s odbornou verejnosťou a stavovskými organizáciami či nová rezortná stratégia prepojená s investičným a rozpočtovým obdobím EÚ na roky 2021 – 2027.

"Rozhodujúcou bude tiež reforma štátnych lesov. Programové vyhlásenie vlády v oblasti pôdohospodárstva, potravinárstva a lesníctva nastavuje priority a potrebné reformy správne, stále nám však chýba implementácia navrhovaných krokov a opatrení v reálnom čase," doplnila prezidentka.

Nového ministra tiež čaká sfinalizovanie spravodlivého nastavenia poľnohospodárskych platieb a dotácií či rýchle vyriešenie situácie okolo možného odňatia akreditácie Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

Podľa prezidentky je tiež potrebné posilniť spracovateľské kapacity a zvýšiť potravinovú sebestačnosť Slovenska.

"Bez funkčnej platobnej agentúry nie je možné splniť stanovené ciele a budúcnosť farmárov môže byť reálne ohrozená. Najmä chýbajúca digitalizácia a naplnenie všetkých ostávajúcich podmienok zo strany Európskej komisie budú elementárnym predpokladom pre zvrátenie tohto neželaného stavu," dodala prezidentka.

Podľa nej sú krízové riadenie, znalosť pomerov na úrade a manažérsky prístup hlavné atribúty na zvládnutie zložitej situácie v rezorte pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Prezidentka sa spolieha na to, že tieto vlastnosti pri riadení rezortu nový minister v maximálnej miere uplatní.

Čaputová sa poďakovala Mičovskému

Prezidentka sa zároveň poďakovala Mičovskému za úsilie, ktoré vynaložil pri riadení agrorezortu. "Dôverujem tomu, že ste ako minister konali podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia a že vaše rozhodnutia boli vedené dobrými úmyslami," podotkla.

Prezidentka podotkla, že Mičovský šéfoval jednému z najťažších ministerstiev. Rozhodnutie podať demisiu najmä v súvislosti s kauzou okolo riaditeľky Slovenského pozemkového fondu Gabriely Bartošovej považuje prezidentka za súladný s očakávaniami, ktoré Mičovského profesionálne aj politické pôsobenie sprevádzajú.

"V politických sporoch a v niektorých prípadoch aj s vlastnými ministrami a poslancami ste nechali srdce, no myslím si, že so situáciou v rezorte ani vy sám nemôžete byť spokojný," dodala prezidentka s tým, že ako poslanec Mičovský bude mať príležitosť pričiniť sa o zmenu legislatívnej praxe, keď sa dôležité rezortné návrhy predkladajú ako poslanecké iniciatívy, čím sa obchádza medzirezortné pripomienkové konanie a odborná diskusia.

"Bude pre všetkých na Slovensku prínosom, ak sa diskusiu o prírode blízkom hospodárení či jednotnom spravovaní území v národných parkoch podarí iniciovať," uzavrela prezidentka.

Mičovský podal demisiu po podozreniach z korupcie u svojej nominantky v Slovenskom pozemkovom fonde. V pondelok však oznámil, že chce demisiu vziať späť.

Odôvodnil to množstvom podporných vyhlásení na svoju adresu a tým, že nechce utekať z boja.

Premiér Eduard Heger sa však s prezidentkou v pondelok definitívne dohodol na výmene ministra pôdohospodárstva. Meno jeho nástupcu predstavil hlave štátu ešte v piatok.

Dlhoročný bankár

Samuel Vlčan pôsobil najmä v oblasti práva a v bankovom sektore, v ktorom pracoval 17 rokov. Viedol právne oddelenia HVB Banky a Slovenskej sporiteľne. Bol členom predstavenstva Slovenskej sporiteľne.

V rokoch 2010 až 2012 bol v Bosne a Hercegovine generálnym manažérom zodpovedným za organizačné a finančné riadenie spoločnosti Hypo Alpe-Adria-Bank a následne pôsobil v rakúskom Klagenfurte ako člen reštrukturalizačného tímu Hypo Alpe-Adria-Bank International AG.

Pracoval aj na pozícii generálneho manažéra Sberbank Slovensko.

Vláda schválila 19. apríla 2020 Vlčana za štátneho tajomníka ministerstva pôdohospodárstva. Na tento post prešiel z miesta výkonného riaditeľa spoločnosti WP TECH, ktorá od roku 2015 pôsobí na Slovensku v oblasti odpadového hospodárstva.

Po necelých troch mesiacoch požiadal 1. júla o uvoľnenie z funkcie. Z postu štátneho tajomníka odvolal vládny kabinet Samuela Vlčana 8. júla 2020.

V jeho gescii boli sekcie rezortnej politiky pôdohospodárstva, legislatívy, analýz a výkazníctva, poľnohospodárstva, programov cezhraničnej spolupráce, potravinárstva a obchodu, ako aj Inštitút pôdohospodárskej politiky.

01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 03 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 04 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 05 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:48