TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Prokurátor nezákonne zamietol sťažnosť obvineného Žigu, tvrdí Žilinka. Uznesenie zrušil

08.06.2021, 12:26
Autor:
TASRTASR
Rozhodnutím generálneho prokurátora sa neruší samotné obvinenie.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka dospel k záveru, že prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry nezákonne zamietol sťažnosť obvineného poslanca Národnej rady Petra Žigu voči uzneseniu vyšetrovateľa o vznesení obvinenia.

Rozhodnutím Žilinku sa však neruší samotné obvinenie.

"Generálny prokurátor Maroš Žilinka dňa 8. júna 2021 zrušil uznesenie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry zo dňa 25. januára 2021 o zamietnutí sťažnosti obvineného poslanca Národnej rady SR Ing. P. Ž., podanej proti uzneseniu vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry zo dňa 17. decembra 2020 o vznesení obvinenia pre prečin podplácania," spresnil hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

​Žilinka po preskúmaní veci dospel k záveru, že druhostupňové rozhodnutie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry je nezákonné z dôvodu jeho nepreskúmateľnosti a arbitrárnosti.

"Prokurátor pri rozhodovaní o sťažnosti obvineného neakceptovateľným spôsobom prakticky nereagoval a nedal adekvátnu odpoveď na rozsiahle sťažnostné námietky obvineného a k rozhodovaniu o sťažnosti pristúpil čisto formálne. Tým došlo k porušeniu zákona v neprospech obvineného," spresnil hovorca.

Rozhodnutie generálneho prokurátora vyjadruje výlučne stanovisko k arbitrárnosti a nepreskúmateľnosti uznesenia prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry o zamietnutí sťažnosti a nie je ním dotknuté uznesenie.

"V ďalšom konaní bude povinnosťou prokurátora opätovne rozhodnúť o sťažnosti obvineného a poskytnúť mu odpovede na všetky skutkovo a právne významné otázky, ktoré uplatnil v sťažnosti," dodal Žilinka.

Vyhlásil, že podľa ustálenej judikatúry Ústavného súdu je súčasťou práva na spravodlivý proces aj právo účastníka na také odôvodnenie úradného rozhodnutia, ktoré jasne a zrozumiteľne dáva odpovede na dôležité právne a skutkovo relevantné otázky, súvisiace s predmetom ochrany.

Odôvodnenie má podľa neho presvedčiť účastníkov konania, že rozhodnutie bolo výsledkom starostlivého zhodnotenia relevantných faktov, nebolo výsledkom vopred prijatého rozhodnutia a že nebolo svojvoľné.

"Je preto potrebné trvať na logickej súladnosti a vecnej konzistentnosti odôvodnenia rozhodnutia, ktoré nemôže opomenúť dôležité skutočnosti a tieto ponechať bez odpovede. V prípade rozhodovania o sťažnosti obvineného Ing. P. Ž. prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry na tieto požiadavky rezignoval," doplnil Žilinka.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry vzniesol v decembri 2020 voči exministrovi hospodárstva Petrovi Žigovi obvinenie za prečin podplácania. Ten podozrenia z podplácania odmietol.

01 - Modified: 2024-04-10 07:05:22 - Feat.: - Title: Žiga prevzal zápisnicu o výsledku prezidentských volieb 02 - Modified: 2024-03-27 13:52:53 - Feat.: - Title: Odtiaľ potiaľ. Odsudzujem urážlivé vyhlásenia politikov, reagoval Žilinka na Ficove útoky 03 - Modified: 2024-03-22 09:29:53 - Feat.: - Title: Žilinka sa ohradil voči kritike: V trestných veciach exšéfa SIS Pčolinského som nikdy osobne nekonal 04 - Modified: 2024-03-21 13:49:39 - Feat.: - Title: Európska komisia ľutuje rozpustenie Úradu špeciálnej prokuratúry, nebude váhať konať 05 - Modified: 2024-03-21 12:27:16 - Feat.: - Title: Žilinka podal protest proti rozhodnutiu o odstrele medveďov v revíri Detva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
11. apríl 2024 21:30