StoryEditor

Prvá pomoc predraží vodičák o pár stoviek

15.01.2008, 23:00

Kurzy prvej pomoci, ktoré musia uchádzači o vodičák absolvovať skôr, ako nastúpia do autoškoly, sa už rozbehli v plnom prúde. Táto povinnosť platí od januára -- budúci vodiči tak musia rátať s vyššími nákladmi.
Kurz poskytujú pobočky Slovenského Červeného kríža. Práve včera ho absolvovali aj 15 uchádzači o vodičský preukaz z levočskej autoškoly. "Hneď ako som sa dozvedel, že je kurz potrebný, bol som nahlásiť prvých ľudí do Spišskej Novej Vsi. Zaplatia zaň 500 korún," povedal pre HN riaditeľ autoškoly Ján Bača.
Boom prvej pomoci
Trenčianskych "autoškolákov" čakajú kurzy budúci týždeň. "Na kurz pôjdu dvakrát po štyri hodiny a na tretíkrát dôjdu už len na skúšku," hovorí riaditeľ tamojšej autoškoly Miroslav Kocián, ktorý svojich klientov pripravuje na februárové vodičské skúšky. Kurz v Trenčíne je drahší -- 640 korún aj s osvedčením. Lacnejšie to vyjde v Žiline. Slovenský Červený kríž tu za osobu pýta 400 korún. Riaditeľ žilinskej autoškoly Ľubomír Líška sa s organizátorom už dohodol a prví klienti nastúpia už tento mesiac.
Boomu kurzov prvej pomoci sa obáva predseda Združenia autoškôl Slovenska Andrej Buday. Mesačne sa totiž na skúšky na získanie vodičského preukazu hlási 6- až 8-tisíc ľudí -- tvrdí, že sa to nemusí stíhať. Hovorkyňa Slovenského Červeného kríža Mária Mišovičová však oponuje. "Netreba čakať. Ak ide o kurzy prvej pomoci pre budúcich vodičov, sme pripravení uspokojiť každého." Tvrdí, že súčasný záujem ich nezaskočil -- 8-hodinové kurzy prvej pomoci totiž ponúkali verejnosti aj v minulosti a ponúkajú ich aj dnes.
Spor o vyhláške
O dôležitosti ovládania prvej pomoci nikto nepochybuje -- rýchla a správna reakcia môže človeku zachrániť život. Viacerým riaditeľom autoškôl sa však nepáči, že zákon bol pripravený narýchlo. "Zákon je prijatý a vyhláška mešká. Tá mala byť prvá a ak nie, tak mali posunúť účinnosť zákona," hovorí Líška. Nespokojný je aj Buday: "Ani jedna inštitúcia dnes nemá podľa očakávanej vyhlášky vyškoleného školiteľa." Školiteľov má totiž v budúcnosti školiť ministerstvo zdravotníctva. Príslušná vyhláška k zákonu o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti by mala začať platiť od februára.
O kurzy prvej pomoci bol záujem aj v minulosti. Od roku 2003 do roku 2006 Slovenský Červený kríž vyškolil v poskytovaní prvej pomoci 148-tisíc ľudí. "Kurzy absolvovali predovšetkým mladí ľudia, ktorí prišli zo zahraničia, kde zistili, že tam je ovládanie prvej pomoci bežnou vecou," hovorí Mišovičová. Tí, ktorí takýto kurz prvej pomoci absolvovali už v minulosti, môžu dnes osvedčenie použiť v autoškole.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 19:01