StoryEditor

Štát dlhuje advokátom milióny

23.10.2007, 00:00
Autor:
SITASITA

Slovenská republika prostredníctvom ministerstva spravodlivosti dlhuje advokátom ex offo k júnu tohto roka okolo sto miliónov korún. Dlhy zväčša vznikli za posledné dva roky a najviac na východnom Slovensku. Pohľadávky advokátov vraj už začali skupúvať exekútori. "Na porade predsedov súdov zazneli takéto nepotvrdené informácie," uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti Michal Jurči a dodal, že v Košiciach boli zatiaľ podané už tri takéto návrhy na exekúciu štátu, dva boli zamietnuté. Vedenie rezortu spravodlivosti zatiaľ nemá presnú evidenciu o pohľadávkach, ktoré prebrali od advokátov exekútori. "Nemáme presnú evidenciu, dozvedáme sa to, až keď je to podané," informoval Jurči.
Najviac dlhuje východ
Súdy v Košickom kraji sú v súčasnosti najväčšími dlžníkmi slovenských advokátov. K 1. októbru im dlhujú viac ako 31 a pol milióna korún. Najhoršia situácia je na okresných súdoch v Spišskej Novej Vsi (deväť miliónov), v Michalovciach (päť a pol milióna), v Trebišove a Košiciach II (3,2 milióna) a Košice-okolie (3 milióny). Advokáti, ktorí od súdov v Košickom kraji nevedia vymôcť svoje peniaze, sa chcú so žiadosťou o pomoc obrátiť na medzinárodné organizácie.
Zachráni to rozpočet
Riešením kritickej situácie okolo stomiliónového štátneho dlhu voči advokátom ex offo by mohlo byť navŕšenie financií zo štátneho rozpočtu. "Dali sme to ako požiadavku do štátneho rozpočtu a myslím si, že to bude ešte vecou rokovania. Advokáti už skutočne podávajú svoje podnety a následne budú asi pokračovať žalobami," povedala štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Anna Vitteková, podľa ktorej v súčasnosti advokáti ex offo pracujú na dlh.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 13:19