StoryEditor

Kauza Wänke smeruje na súd

Prípad bývalého druhého muža Slovenského futbalového zväzu Vladimíra Wänkeho zrejme už čoskoro skončí na súde. Polícia totiž už ukončila vyšetrovanie. Pre HN to potvrdil dobre informovaný zdroj z prostredia polície.

Už o niekoľko týždňov by tak mohol byť pripravený návrh na vznesenie obžaloby. Wänkemu hrozí až trojročné väzenie. Spis však ešte musí vyhodnotiť prokurátor. Ten rozhodne, či treba v niektorých prípadoch vyšetrovanie doplniť.
S bývalým generálnym sekretárom zväzu sa nám nepodarilo spojiť. Od začiatku kauzy však tvrdí, že je nevinný a celý prípad je zinscenovaný. Na zväze už nepracuje. Výpovedná lehota mu vypršala v júli. "Až príde čas, tak sa vyjadrím," povedal pre HN v júli.
Wänkeho korupčná aféra sa spustila v marci, keď ho polícia zadržala priamo pri preberaní desaťtisícového úplatku. Takzvaný kolok údajne požadoval za urýchlenie preregistrovania hráča Andreja Masaroviča, ktorý hrával v Rakúsku a mal nastúpiť za Eldus Močenok. Kľúčovým svedkom prípadu je vtedajší šéf klubu Stanislav Szabo, ktorý v postavení agenta celý priebeh odovzdávania úplatku natočil na kameru. Szabo svoje rozhodnutie neľutuje. "Chcel som pomôcť slovenskému futbalu, nie potopiť Wänkeho. Myslím si, že to trošku pomohlo, no nikdy ten futbal nebude čistý."
Z pôvodne jedného obvinenia sa Wänkeho kauza postupne rozrástla o ďalších osem prípadov. V šiestich prípadoch mal Wänke podľa polície prijať úplatky päťtisíc korún, raz debničky s ovocím a raz kartóny s vínom.
Vyšetrovanie všetkých deviatich prípadov by sa malo uzavrieť naraz. Nie je však vylúčené, že neskôr pribudnú ďalšie obvinenia. Podozrení voči Wänkemu totiž má byť ešte viac. "Vyšetrujú sa aj ďalšie prípady, lebo sa prihlásili ďalší - boli tam rozhodcovia, aj niekto z východu a z Trenčína mal brať nejaké peniaze," povedal pre HN Szabo. Sám bol naposledy vypovedať asi pred polrokom a vo futbalovom klube už nemá žiadnu funkciu. "S Wänkem som sa odvtedy nestretol a som aj rád."
Po medializácii tejto kauzy sa začali hlásiť aj ďalší ľudia, ktorí mali informácie o korupcii vo futbale. Prehovoril bývalý rozhodca aj hráč. Na základe takýchto svedectiev polícia rozpracovala niekoľko desiatok prípadov. "Niektoré sme zastavili, pretože sa nám zatiaľ nepodarilo zabezpečiť dostatok dôkazov na obvinenie konkrétnej osoby. Viaceré kauzy sú však stále živé," povedal pre HN šéf Úradu boja proti korupcii Tibor Gašpar.
S podnetmi sa na políciu obrátil aj futbalový zväz. Pre boj proti korupcii zriadil aj špeciálnu komisiu zloženú z odborníkov na právo. "Boli tam náznaky korupčného konania aj porušenia iných, nielen trestnoprávnych, predpisov," povedal člen komisie a bývalý šéf vyšetrovateľov Jaroslav Ivor. Šéf futbalového zväzu František Laurinec si netrúfol povedať, aké dosahy majú prijaté protikorupčné opatrenia. "Má to minimálne preventívny dosah voči tým, ktorí nad takýmto niečím uvažujú."

Wänkeho údajné úplatky:
- 10-tisíc korún od Stanislava Szaba za urýchlenie prestupu hráča
- 6-krát po 5-tisíc korún tiež v súvislosti s registráciami hráčov
- debničky s ovocím
- kartóny s vínom

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 15:57