StoryEditor

Zlomenina vďaka kalamite? Žiadajte odškodné

07.01.2008, 23:00

Ráno sa ponáhľate do práce. V rýchlosti si ani nevšimnete, že chodníky a cesty sa podozrivo lesknú. Spravíte chybný krok a už viete, že je zle. Ak sa k bolestivému pádu na primrznutom chodníku pridala aj zlomenina navyše, je to dôvod na žalobu zodpovedného správcu komunikácie.
Obráťte sa na správcu
Za polámané končatiny a úrazy na neodhrnutom chodníku môžete žalovať správcu chodníka, zodpovedného za jeho udržiavanie. Niekedy však môže byť problém zistiť, komu patrí. Podľa zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov je za udržiavanie chodníka zodpovedný vlastník priľahlej nehnuteľnosti. Za chodník pred rodinným domom zodpovedá majiteľ domu. V blízkosti panelákov to môže byť spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov, bytové družstvo, prípadne správcovská spoločnosť či bytový podnik. Tí majú logicky na starosti starostlivosť o chodník v zime -- jeho solenie a odhŕňanie. Ostatné chodníky a cesty bez zjavného majiteľa sú v správe magistrátu a stará sa o ne mesto, prípadne mestské časti. To je potom aj zodpovedné za prípadné úrazy. Aj v prípade, že sa zraníte na mestskej komunikácii, máte šancu získať peniaze ako náhradu škody na zdraví.
Právnici radia
Právnik Marek Števček varuje -- v praxi môže byť problém s dokazovaním, že k úrazu došlo následkom pádu, a že k pádu došlo následkom neupratanej cesty. "Ak po páde cítite silnú bolesť, zavolajte záchranku a nepohnite sa z miesta," odporúča právnik a lekár Peter Kováč. Ak sa rozhodnete správcu chodníka žalovať, treba myslieť na dôkazy. Zavolať treba aj políciu, aby zdokumentovala miesto, kde sa úraz stal. Príslušníci mestskej polície majú právo udeliť pokutu za neodhrnutý chodník. V tom prípade budete mať aj dôkaz, že sneh alebo ľad na chodníku skutočne bol. Je dobré získať kontakty aj na prípadných svedkov úrazu.
Odškodnenie sa odvíja na základe striktného bodového systému -- súd podľa bodového ohodnotenia dospeje ku konkrétnej sume, jeden bod je približne 370 korún. Zlomenina oboch kostí predlaktia liečená operáciou má hodnotu 135 bodov -- dostanete teda približne 50-tisíc korún.
Jednoduchšie s poistením
Iná situácia nastane, ak máte úrazové poistenie. V tom prípade môžete zabudnúť na hľadanie majiteľa cesty či chodníka. Škodu budete riešiť priamo so svojou poisťovňou. V prípade, že máte úrazové pripoistenie uzavreté v rámci svojej životnej poistky, preplatí vám poisťovňa určité percentá z poistnej zmluvy. Toto percento zodpovedá rozsahu trvalých následkov úrazu podľa lekárskeho ohodnotenia. Pacientovi musí predtým lekár potvrdiť tlačivo o nahlásení poistnej udalosti. Ak mal vlastník nehnuteľnosť poistenú, vaša poisťovňa si od neho sumu nechá vyplatiť. Samozrejme, popri tom môžete žalovať aj majiteľa či správcu komunikácie.
Úrazové pripoistenie detí sa odlišuje. Malý pacient dostáva odškodnenie aj bez toho, aby musel preukazovať trvalé následky úrazu. Stačí, že poistku má rodič a v nej má dieťa pripoistené.

Ako vymáhať odškodné
-- vyzvite majiteľa nehnuteľnosti na náhradu škody
-- upozornite ho, že ak vám nevyhovie, obrátite sa na súd
-- ak sa obrátite na súd, v žalobe môžete vyčísliť -- náhradu vzniknutej škody, zmareného zisku, bolestného a náhrady za sťaženie spoločenského uplatnenia
-- ak vyhráte, honorár vášmu právnikovi zaplatí žalovaný majiteľ nehnuteľnosti cez náhrady trov konania

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 11:20