StoryEditor

STV opúšťajú ďalší redaktori

09.08.2007, 00:00
Dvanásť zásahov vedenia do spravodajskej práce piatich novinárov. Toľko včera napočítala Rada STV na mimoriadnom stretnutí, ktorého cieľom bolo posúdiť podozrenia z cenzúry v správach verejnoprávnej televízie.

Rada si chcela vypočuť obvinenia zo zasahovania do novinárskej práce, ktoré minulý týždeň medializovalo niekoľko odchádzajúcich redaktorov. Rada ich včera vystavila priamej konfrontácii s vedením spravodajstva a televízie. "Pre týchto ľudí je dôležitejšie, aby boli spokojní hovorcovia a nie diváci," obvinil vedenie bývalý dramaturg Michal Petruška. Kým redaktori vymenúvali jeden prípad za druhým, šéfredaktor spravodajstva Ján Šmihula im vyčítal bulvárnosť, neskúsenosť a nekvalitnú prácu. "Aj po 25 rokoch v novinárčine sa môžem pokojne pozrieť do zrkadla," zdôraznil Šmihula.
Rozhodne komisia
Debata sa natiahla na päť hodín - emotívnu názorovú prestrelku sledovalo takmer stovka ľudí. Rada napokon rozhodla, že zostaví pracovnú skupinu zloženú aj z externých odborníkov - tí majú posúdiť prípad po prípade. Šéf STV Radim Hreha zase prisľúbil, že do najbližšieho stretnutia radným predloží koncepciu ďalšieho fungovania spravodajstva. Šmihula napriek kritike zo strany redaktorov a odchodu tretiny podriadených na čele spravodajského oddelenia ostáva.
STV: Zdravé jadro ostáva
Kríza spravodajstva však pokračuje - odchod ohlásili ďalší redaktori. "Po tom, čo tu odznelo, som sa rozhodla, že aj ja odchádzam," uviedla pre HN zahraničná redaktorka STV Zuzana Chudová. "Škoda, že podateľňa je už zatvorená." Odchod oznámila aj zástupkyňa šéfredaktora Šmihulu Miriam Žiaková. Vedenie je však presvedčené, že zdravé jadro ostáva. Stav redaktorov by mal doplniť rozsiahly konkurz, v rámci ktorého sa prihlásilo zhruba 400 ľudí. "Neverím, že sa podarí kvalitne obsadiť uvoľnené miesta. V Markíze som robila výberové konanie, v ktorom sa prihlásilo 3500 záujemcov a vybrali sme troch novinárov," hovorí Žiaková. Ako straty zvládne televízia? Šéf Výboru NR SR pre médiá Pavol Minárik (KDH) s úsmevom tvrdí - STV sa vráti k vysielaniu Angeliky.
Ficova televízia?
Dôvodom odchodu viacerých redaktorov malo byť zasahovanie do príspevkov na podnet politikov. "Nikto o tom nemá dôkaz, na to sú dosť opatrní. Dôkazom však je, že 12 ľudí z STV odchádza, pretože nemajú možnosť slobodnej tvorby," uviedol Petruška. Podľa šéfa Rady STV Bohumíra Bobockého však za konfliktom novinárov s vedením nie je cenzúra, ale generačný problém a osobné spory.
Ani odchádzajúci dramaturg Boris Koreň nechce hovoriť priamo o cenzúre. "Je to klzká plocha - nedá sa zistiť, či zásah vedenia je reakcia na telefonát alebo autocenzúra." Jedným z dôvodov jeho odchodu je údajne aj to, že mu viacerí ľudia odmietli prísť do relácie "pretože ide o Ficovu televíziu". "Nebavilo ma neustále bojovať o svoje príspevky," tvrdí redaktorka Martina Ruttkayová. Vedenie STV vplyv politikov odmieta - spor redaktorov a šéfov spravodajstva je podľa Hrehu dôvodom slabej vnútornej komunikácie. "Privítal by som častejšie zasadnutia Rady, pretože sa tu dozvedám mnoho nových vecí," zažartoval šéf STV, no vzápätí sa ospravedlnil za nemiestne vtipkovanie.

01 - Modified: 2003-06-05 08:05:38 - Feat.: 0 - Title: Spoločnosť UPC zákazníkom vyhovela
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 15:32