StoryEditor

Štefanov si udržal kreslo aj po druhýkrát

21.05.2009, 00:00
Minister výstavby Igor Štefanov (SNS) zvládol aj druhé odvolávanie v parlamente. Jeho hlavu žiadala opozícia - viní ho zo zodpovednosti za nástenkový tender (3,6 miliardy korún), ktorý vyhralo konzorcium firiem Avocat a Zamedia blízkych Jánovi Slotovi. Na zosadenie Štefanova chýbalo 25 hlasov.

Mimoriadna schôdza skôr pripomínala monológ opozície. Návrh na odvolanie z úst poslanca Júliusa Brocku (KDH) takmer nikto nepočúval. Nielen koaliční poslanci, ale ani jeho opoziční partneri. Niektorí esemeskovali, iní telefonovali, prípadne živo diskutovali so svojím susedom. V sále vydržal najdlhšie sedieť akurát tak Štefanov.

Tender, čo vojde do dejín
Poslanec za SDKÚ-DS Stanislav Janiš nešetril kritikou. "Či sa to už niekomu páči alebo nie, nástenkový tender sa zapíše do dejín a bude spájaný s touto vládou ako svetlý príklad netransparentného obstarávania, účelového zadávania zákaziek." Podľa Janiša opozícia týmto zachraňuje peniaze na vládne programy. "Veľmi často používate pojem škandalózny," reagoval poslanec Rafaj, ktorý v sále ostal v koaličnej menšine.

Poslanec za SNS Peter Dubravay zas za odvolávaním vidí senzáciu pre médiá. "Celá kauza tendra je nafúknutá bublina, čo bolo niekoľkokrát dokázané," povedal. Slová opozičných poslancov pritom označil za "svinstvá ľudí s pochybnou minulosťou". Nezávislý poslanec František Mikloško mu oponoval: "Vy, SNS, natoľko milujete Slovensko, že za svoje prachy by ste žili. Nerozprávajte už o Slovensku, ale o prachoch."

"Kibic" pri hre
Po takmer troch hodinách sa k slovu dostal aj minister Štefanov. Opozičných poslancov označil za "kibica" pri hre. "Ako iste vieme, kibic je hráč, ktorý sa pre vlastnú nespokojnosť nestal hráčom. Kibici v dnešnej politike sa snažia hovoriť hráčom, čo majú robiť bez toho, že by niesli za svoje kibicovanie zodpovednosť." Štefanov priznal, že ho upozornili, aby sa správal slušne, aj keď na jeho osobu bolo "nakydané všetko možné". "Už som skutočne len očakával obvinenie z druhej svetovej vojny alebo z topenia sa ľadovca."

Štefanov čelil odvolávaniu v réžii opozície už aj pred mesiacom. Opozícia sa vtedy rozhodla, že sa pokúsi zbaviť ho funkcií v deň, keď ho vymenoval prezident. Ako vtedajší riaditeľ Agentúry na podporu cestného ruchu a pravá ruka odvolaného ministra Mariana Januška bol podľa opozície spoluzodpovedný za nástenkový tender. K druhému pokusu opozícia pristúpila po tom, čo vysvitlo, že priamo Štefanov podpisoval predražené faktúry. Štefanovovi dal ultimátum premiér Robert Fico - povedal mu, že ak nezruší problematickú zmluvu, odvolá ho. Bolo to po tom, čo Európska únia odmietla preplatiť Slovensku už vyplatené peniaze konzorciu (zhruba 350 miliónov korún).

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:35