StoryEditor

KDH nepodporí zúženie imunity

04.02.2008, 11:16
Aktualizované 14:00 |Opoziční kresťanskí demokrati nepodporia zúženie poslaneckej imunity, ktoré navrhol predseda parlamentu Pavol Paška (Smer - DS). Vladimír Palko, Pavol Minárik a František Mikloško tvrdia, že nemajú so zúžením imunity problém, ale nechcú ho podporiť v čase, keď koalícia kriminalizuje opozíciu.

„Ťažko môžeme povedať, že táto krajina je štandardná demokratická krajina so štandardnou demokratickou vládou. V takej dobe nie je čas znižovať rozsah imunity poslancov," hovorí Vladimír Palko. Hnutie označilo návrh na zúženie imunity za čistý populizmus. Palkov stranícky kolega Pavol Minárik dodáva: „Dnes to musíme chápať v kontexte kriminalizácie opozície. Urobiť to na Slovensku, kde na čele vlády je Robert Fico, na čele ministerstva vnútra Robert Kaliňák a kde na čele vládnych strán sú Vladimír Mečiar a Ján Slota, by nebolo dobre. Preto nebudeme hlasovať za zníženie imunity."

Palko hovorí, že koalícia kriminalizuje verejný život, pričom ako príklad uviedol správu o privatizácii SPP, kde sa podľa neho niektorí poslanci pasujú za vyšetrovateľa, prokurátora a sudcu. Poslanec sa kriticky vyjadril aj ohľadom verdiktu súdu s poslancom za SMK Miklósom Durayom. Ten má zaplatiť 1 milión korún za to, že Slotovu SNS označil za fašistickú stranu. Palko v tomto prípade hovorí o vážnom ohrození slobody prejavu.

Poslanci okrem toho vyslovili snahu o zmenu volebného zákona, v rámci ktorej by kandidáti na poslancov parlamentu museli zverejniť, či boli členmi komunistickej strany, alebo nie. Podľa KDH by tento krok dopomohol k očiste verejného života, keďže je podľa nich vláda plná ľudí, ktorí boli členmi komunistickej strany. „Dnes sa stále chovajú ako komunisti. Tak asi vo vnútri stále ostávajú komunistami,“ hovorí Vladimír Palko.

Poslanci vystavili kritike aj agendu Slotových národniarov stavať dvojkríže po južnom Slovensku a vyzvali starostov a primátorov, aby im na to nedávali možnosť. „Stavanie dvojkrížov Slovenskou národnou stranou považujem za absurdné. Dvojkríž je posvätný symbol, ktorý sa tiahne dejinami a nemôže ho stavať strana, ktorá v sebe nosí nenávisť a šíri ju," povedal František Mikloško. Proti ich kritike sa ohradil líder SNS Ján Slota. Podľa neho poslanci „ukázali, že sú to diablovi vyznávači, diablove deti a nie šíritelia Božieho slova.“

Kresťanskí demokrati sa vyjadrili aj k vyhláseniu Vladimíra Mečiara o tom, že ak sa parlamentu ani vo štvrtok nepodarí schváliť Lisabonskú zmluvu, ĽS - HZDS bude iniciovať referendum. KDH referendum víta. Ako hovorí Vladimír Palko, on a jeho stranícky kolega Daniel Lipšic boli prví, ktorí hovorili pri schvaľovaní zmluvy o referende.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 07:02