StoryEditor

Mičovský si myslel, že stiahne demisiu. Heger s Čaputovou sa však dohodli inak

07.06.2021, 14:05
Autor:
TASRTASRmahomaho
Premiér sa dohodol s prezidentkou na mene nového šéfa agrorezortu.

Premiér Eduard Heger sa dnes dohodol s prezidentkou Zuzanou Čaputovou na vymenovaní Samuela Vlčana do funkcie ministra pôdohospodárstva.

Informovalo o tom tlačové oddelenie Úradu vlády. Rozhodnutie prichádza krátko po tom, ako minister Ján Mičovský oznámil, že svoju demisiu stiahol. 

Vlčan je dlhoročný bankár a bývalý šéf slovenskej pobočky ruskej Sberbank. Na ministerstve pôdohospodárstva už za súčasnej vlády pôsobil. 

Do polovice júla 2020 bol štátnym tajomníkom agrorezortu. Odišiel na vlastnú žiadosť. 

Čaputová vymenuje Vlčana do funkcie v utorok. "Keďže Ján Mičovský svoju demisiu už doručil do Kancelárie prezidenta a Ústava nepozná úkon jej späťvzatia, prezidentka sa rozhodla demisiu ministra prijať a na základe návrhu premiéra Eduarda Hegera zajtra vymenuje do funkcie nového ministra Samuela Vlčana," uviedol hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. 

Mičovský nechcel utekať z boja

Súčasný minister Ján Mičovský podal demisiu po podozreniach z korupcie u svojej nominantky. V pondelok však oznámil, že demisiu sťahuje.

Odôvodnil to množstvom podporných vyhlásení na svoju adresu a tým, že nechce utekať z boja.

"Rozhodol som sa urobiť krok, ktorý mi nepridá na politickej kráse. Ale v mojom veku už nie som v kresle ministra, aby som tu bol za pekného," povedal Mičovský a uviedol, že so svojím rozhodnutím oboznámil aj premiéra a ten jeho krok nespochybnil. 

List so stiahnutím demisie poslal do Prezidentského paláca. Poznamenal, že je na prezidentke, ako sa rozhodne. 

Demisia kvôli dianiu na pozemkovom fonde

Šéf agrorezortu pôvodne doručil svoju demisiu do Prezidentského paláca minulý týždeň v pondelok. Čaputová avizovala, že ju príjme, až keď bude zrejmé, kto ho má nahradiť. Očakávalo sa to tento týždeň.

​Oznámenie demisie pred dvoma týždňami súviselo s dianím v Slovenskom pozemkovom fonde, najmä s policajným zadržaním, obvinením a väzbou generálnej riaditeľky fondu Gabriely Bartošovej, ktorú do funkcie nominoval práve Mičovský.

Ten je presvedčený, že v danej chvíli konal správne a vyvodil politickú zodpovednosť, medzitým však musel zvážiť ďalšie faktory.

01 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 02 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 03 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 04 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 05 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:22