StoryEditor

Občania žiadajú zachovanie počtu a kompetencií matrík

19.07.2007, 08:01
Autor:
SITASITA

Zachovanie počtu a kompetencií matrík a ostatných úradov miestnej štátnej správy na území Slovenskej republiky je motívom petičnej akcie, ktorú z iniciatívy občanov a starostov viacerých obcí začal poslanec SMK Zsolt Simon. Povedal to dnes pre SITA.
Obsahom petície je žiadosť vláde SR a poslancom NR SR, aby vyšli v ústrety občanom a nepodporili pripravovanú zmenu zákona o matrikách, ani ďalšie návrhy zmien zákonov, týkajúcich sa redukcie úradov miestnej štátnej správy na území Slovenskej republiky. Podpísaní občania miest a obcí vyjadrujú rozhorčenie z pripravovanej zmeny súčasne platného zákona o matrikách, obsahom ktorej má byť výrazná celoplošná redukcia doterajšieho počtu matričných úradov, pričom zníženie počtu úradov v porovnaní so súčasným stavom sa má v blízkej budúcnosti dotknúť aj ďalších úradov miestnej štátnej správy na území Slovenska. "Uvedený systém riešenia v mnohých prípadoch vzďaľuje výkon verejnej správy od občana a to najmä tým, že všetky právne úkony a rozhodnutia novoustanovených úradov týkajúce sa obce v územnej pôsobnosti poverenej obce majú byť výlučne v kompetencii poverenej obce," uvádza sa v petícii. Zníženie počtu matričných úradov podľa petície spôsobí komplikácie občanom a zvýšené nároky na novoustanovené územné obvody matričných úradov, predlžovanie čakacích lehôt na úradoch, zhustenie a neprehľadnosť agendy týchto úradov a v neposlednom rade aj zvýšenie finančných nákladov občanov na dopravu. Rovnaké komplikácie sa dajú predpokladať aj u ostatných novoustanovených úradov miestnej štátnej správy v prípade redukcie ich doterajšieho počtu, píše sa v petícii.
"Chceme každého občana tejto krajiny informovať o tom, že vláda chce od občana vzdialiť úrady a občania budú musieť za nimi cestovať namiesto toho, aby boli úrady v ich blízkosti tak, ako boli zvyknutí," povedal pre SITA predseda petičného výboru Zsolt Simon s tým, že už dnes, v deň spustenia akcie, sa do petície zapojilo vyše 160 obcí z celého Slovenska "od Bratislavy po Čiernu nad Tisou." Podľa Simona ide o občiansku iniciatívu, do ktorej sa zapojil ako poslanec súkromne po konzultácii s mnohými starostami. Zbieranie podpisov pod petíciu chcú podľa Simona ukončiť do konca augusta tak, aby stihli ešte prerokovanie vo vláde, resp. septembrové rokovanie parlamentu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:20