StoryEditor

Z dvojičiek už žije len Miško

05.10.2007, 00:00

Z päťmesačných siamských dvojičiek, ktoré v polovici septembra úspešne oddelil tím chirurgov z bratislavských Kramárov, už žije len Miško Müller. Jeho brat Marek včera ráno napriek komplexnej resuscitačnej liečbe a podpore liekov a prístrojov zomrel. "Aj týmto chceme vyjadriť sústrasť rodičom a celej rodine Mareka. Budeme bojovať aj za neho, aby sme dali šancu ďalej Miškovi," oznámil včera poobede riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice Daniel Žitňan. Lekári budú verejnosť podrobnejšie o prípade informovať až budúci týždeň. "Na začiatku bola šanca, potom sa v dôsledku komplikácií u Mareka menila na nádej. Bohužiaľ, tá nádej už nie je. Naozaj sme z toho smutní," povedal primár Kliniky detskej chirurgie a šéf operačného tímu Vladimír Cingel. Michalov stav bol podľa posledných informácií bez podstatnejšej zmeny a lekári naďalej pokračujú v resuscitačnej starostlivosti.
Takmer trojtýždňový boj
Deti prišli na svet predčasne cisárskym rezom v apríli. Mali zrastenú dolnú časť hrudníka a brucha. Obaja mali svoje srdcia, avšak iba jednu pečeň. Lekári sa od začiatku vyjadrovali k operácii zdržanlivo. Ak by k nej nepristúpili, deti nemali šancu na prežitie. Oddeliť sa ich podarilo v noci zo 14. na 15. septembra po 20-hodinovej operácii. Od začiatku mal menšie šance na prežitie Marek, hoci ani Miško sa nevyhol komplikáciám. Zotavovanie oboch chlapcov zhoršila infekcia. Miško prekonal niekoľko ďalších operácií čriev, Marekov stav sa nezlepšoval. Po devätnástich dňoch prišla z nemocnice už len smutná správa o úmrtí Mareka.
Lekári nevedia prečo
Jedny siamské dvojičky pripadajú na 100- až 200-tisíc pôrodov. Len malé percento siamských dvojičiek sa narodí živé, polovica umiera do niekoľkých hodín po pôrode. Preto pripadá jeden pár dvojčiat, ktoré prežijú, na milión narodených detí. Za posledných tridsať rokov sa u nás narodili štyri páry siamských dvojčiat. Naposledy to bolo v roku 2000 v rožňavskej nemocnici. Dve dievčatká zrastené v oblasti panvy úspešne oddeľoval chirurg Jaroslav Siman. Prečo sa rodia spojené dvojčatá, lekári dodnes nevedia. "Táto chyba vzniká v úplne začiatočnom delení zárodočného koláča, ktorý sa pri jednovaječných dvojičkách neoddelí tak, ako by sa mal, ale ostane niekde na určitom mieste spojený. Podľa toho miesta vznikne aj typ siamských dvojičiek, variabilita je prakticky nekonečná," citovala agentúra TASR Jaroslava Simana.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 12:23