StoryEditor

O Ficovom konci sa hovorí už aj v Smere

O konci premiéra Roberta Fica v politike sa hovorí už aj v jeho strane Smer-SD. HN to potvrdil podpredseda najsilnejšej vládnej strany Vladimír Maňka.

"My sme sa o tom bavili na strane, keď o tom začal hovoriť, ale určite sa k tomu ešte vrátime.“

"Čo povie, myslí vážne“
V pondelok Fico nečakane vyhlásil, v roku 2014 už v politike nebude. Práve vtedy by sa malo končiť budúce volebné obdobie - podľa preferencií je v tejto chvíli jeho Smer najväčším favoritom, aby aj v budúcej vláde bol ústrednou stranou a Fico si tak zopakoval pozíciu premiéra.

"Pán premiér, keď niečo hovorí, tak to myslí vážne. Je to škoda, veľká škoda, ale je to pochopiteľné,“ hovorí Maňka o Ficovom avizovanom konci v politike. Svojho straníckeho šéfa však chápe. "Ak niekto robí dve volebné obdobia v takejto funkcii naplno, tak je to obrovský nápor.“ Niektorí Ficovi kolegovia však neveria, že ich predseda tak skoro odíde z politiky. "Nemyslím si, že sa to stane. Pán premiér miluje politiku, on ňou žije, takže sú to možno len jeho úvahy,“ tvrdí politik Smeru, ktorý nechce byť menovaný.

Analytici však tvrdia, že odchod po vládnom "repete“ by nebol žiadnym prekvapením. "Slovensko má v tom priam tradíciu, či už vezmeme do úvahy Vladimíra Mečiara, alebo Mikuláša Dzurindu. Nepochybne to bude prípad aj Roberta Fica, všetci to očakávajú,“ predpokladá politológ Michal Horský. Pripomína však, že v zahraničí nie je výnimkou, keď vládu vedie ten istý politik aj viac rokov - napríklad Helmut Kohl "premiéroval“ v Nemecku 17 rokov.

Horský súhlasí, že Fico sa môže cítiť opotrebovaný. "Už len množstvo kompromisov a konfliktov, do ktorých premiér musí vstúpiť. Desať rokov vo vrcholovej politike je neuveriteľne náročná úloha, niet sa čo diviť, ak Fico povedal, že v roku 2014 už ťažko bude v politike.“ Podľa politológa sa však vrcholový politik časom "opotrebuje“ aj v očiach občanov. "Politik sa jednoducho opozerá, ľudia už vedia, čo povie, poznajú ho spamäti a prestávajú mať záujem.“

Kto za Fica?
Má Smer politika, ktorý by vedel Fica po jeho odchode nahradiť? Horský tvrdí, že z parlamentných strán robí práve Smer-SD najkoncepčnejšiu personálnu politiku. "Má viac politikov, ktorí môžu kedykoľvek vystúpiť v koncepčnej a systémovej diskusii, vo vrcholovej politike, nahradiť premiéra.“ Spomenul mená ako vicepremiér Dušan Čaplovič, ministri kultúry Marek Maďarič a vnútra Robert Kaliňák či poslanec Boris Zala.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 11:13