StoryEditor

Raši potvrdil prvý prípad prasacej chrípky

28.05.2009, 11:14
Aktualizované | Minister zdravotníctva Richard Raši potvrdil, že Slovensko má svoju prvú obeť nakazenú vírusom tzv. prasacej chrípky. Ide o 37-ročného občana SR z Bratislavského kraja.

Nakazený muž bol spolu s manželkou v USA, odkiaľ odletel 21. mája. Ako informoval Raši, po prílete nebadal na sebe žiadne príznaky, tie sa dostavili o pár dní neskôr. Hospitalizovali ho vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave. To, kde sa muž nakazil, sa ešte nevie.

Prijali ho v dobrom stave
Ako povedal primár Kliniky infektológie a geografickej medicíny FNsP Bratislava Vladimír Rolný, pacienta prijali dnes ráno o 10.00 v dobrom zdravotnom stave, ale chcú si ho ponechať na pár dní. Jeho manželka žiadne príznaky nemá, ale ich dieťa áno. Rolný však hovorí, že pravdepodobne ide o klasickú chrípku, lebo dieťa nebolo s rodičmi v zahraničí. Pacientovi vyčlenili špeciálny tím sestričiek, ktoré nosia predpísané ochranné pomôcky.

V lietadle boli aj ďalší Slováci
Rolný povedal aj to, že v lietadle, ktorým sa nakazený muž viezol na Slovensko boli ďalší šiesti Slováci. Všetkých už kontaktovali a vyzvali, aby sledovali svoj zdravotný stav. "Nerobíme z toho žiadnu paniku ale budeme sa snažiť nepodceňovať situáciu," povedal hlavný hygienik SR Ivan Rovný.  

O prvom potvrdenom prípade tzv. prasacej chrípky informoval portál aktuálne.sk. Slovensko sa tak zaradilo k viac ako štyrom desiatkam postihnutých krajín. Nákaza prišla na Slovensko len dva dni po tom, čo prvý prípad prasacej chrípky zaregistrovali aj v susednom Česku. V prípade našich susedov išlo o mladého pilota, ktorý sa vrátil z New Yorku.

Na vakcíne sa pracuje
Nebezpečný vírus sa začal šíriť v apríli z Mexika a jeho výskyt už ohlásilo 43 krajín. Svetová zdravotnícka organizácia eviduje okolo 13-tisíc prípadov. Tejto chorobe podľahlo vo svete už približne sto ľudí. Podľa aktuálne.sk proti vírusu A/H1N1 zatiaľ neexistuje vakcína. Experti po celom svete na nej ale usilovne pracujú. Podľa odhadov by mohla byť k dispozícii do pol roka. Lekári zatiaľ liečia pacientov existujúcim liekom Tamiflu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 12:14