StoryEditor

V národnom parku budú počítať kamzíky

16.07.2007, 15:00
Autor:
SITASITA

Štátne lesy Tatranského národného parku v spolupráci so Správou TANAP-u a Tatrzańskim parkom narodowym budú v utorok spočítavať kamzíky. Toto spočítanie kamzičej zveri je zamerané hlavne na jarné prírastky a celkové stavy po zime, informoval agentúru SITA vedúci odboru prác celospoločenského významu ŠL TANAP-u Peter Spitzkopf. Aj keď lesníci a ochranári priebežne, počas celého roka monitorujú stavy kamzíkov, pravidelné jarné a jesenné spočítania umožňujú porovnať výsledky za posledných viac ako 50 rokov. Najkomplexnejšie údaje o stavoch kamzíkov majú Štátne lesy TANAP-u z územia pôvodného národného parku, ktoré tvoria Vysoké a Belianske Tatry.
Minuloročné jarné spočítanie potvrdilo nárast populácie kamzíka vrchovského tatranského na území Tatranského národného parku. Pred rokom sa v Tatrách nachádzalo 488 kamzíkov, z toho 371 v slovenskej časti Tatier. Z celkového počtu kamzíkov bolo 99 mláďat, z toho v slovenskej časti 72 a v poľskej 27. Najväčšie prírastky zaznamenali lesníci minulý rok v Belianskych Tatrách. Na jeseň minulého roka zistili lesníci a ochranári v Tatrách 486 kamzíkov, z toho 62 mláďat.
Najpočetnejšie stáda kamzíkov sa v národnom parku pásavali v rokoch 1964 až 1965, kedy na tatranských svahoch napočítali lesníci až do tisíc jedincov. Najmenej ich bolo v Tatrách v povojnovom období a koncom 90-tych rokov minulého storočia, kedy ich počet klesol na 200 kusov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:02