StoryEditor

Mužská obriezka môže znížiť riziko nakazenia vírusom HIV

19.07.2007, 11:52
Autor:
SITASITA

Mužská obriezka môže znížiť riziko infekcie HIV u mužov o 60 percent, informoval riaditeľ Austrálskeho národného centra pre HIV epidemiológiu a klinický výskum David Cooper. Výsledky predstavia vedci 22.-25. júla na konferencii International AIDS Society (IAS) v Sydney.
Výskum mužskej obriezky predstavuje veľký posun v prevencii proti HIV. "Vždy sme vedeli, že ak prídete do ktorejkoľvek africkej krajiny, počet nakazených je medzi moslimami nižší. Nikdy sme si však neboli istí, či nemajú moslimskí muži menší počet partneriek ako nemoslimskí, preto ľudia tento názor spochybňovali." povedal člen konferencie Cooper pre agentúru AFP. Jediným spôsobom, ako sa presvedčiť o vzťahu medzi mužskou obriezkou a nižším počtom nakazených HIV, bolo uskutočniť náhodné pokusy. Uskutočnili sme tri v Južnej Afrike, Keni a Ugande. Každý zahŕňal 2000 heterosexuálnych mužov, z ktorých polovica bola obrezaná. "Počet nakazených bol nižší asi o 60 percent, takže to funguje," informoval Cooper. Štúdie dokazujú, že obriezka môže byť účinným nástrojom na obmedzenie infekcie HIV v subsaharskej Afrike, kde počet nakazených v niektorých krajinách dosahuje až 40 percent dospelej populácie. Napriek tomu podľa Coopera musí byť šírenie mužskej obriezky v rozvojových krajinách spojené s informačnou kampaňou, ktorá posilní aj odkaz bezpečného sexu. "V niektorých častiach subsaharskej Afriky žiadajú muži obriezku, čo je trochu znepokojujúce. Môžu si totiž myslieť, že sú chránení, ale nie sú. Sčasti to znižuje riziko, ale stále musia používať kondómy. Muži si nesmú myslieť, že po obrezaní môžu mať nechránený sex," uviedol Cooper.
Klinický dôvod prevencie pri mužskej obriezke sa bude bližšie skúmať. Jedna teória hovorí, že predkožka je príliš tenká, ľahko sa pri pohlavnom styku odrie a vírus HIV sa ľahšie dostane do krvného obehu. Podľa inej teórie je predkožka bohatá na Langerhansove ostrovčeky, ktorých povrch je vytvorený tak, že vírus HIV sa do neho rýchlo dostane.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:42