StoryEditor

Kvóty pre ženy v parlamente podľa političiek nič neriešia

23.12.2007, 20:04
Autor:
TASRTASR
Zavedenie kvót pre parlamentné kandidátky nie je riešením malého zastúpenia žien v politike. V dnešnej relácii V politike televízie TA3 sa na tom zhodli Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD), Zdenka Kramplová (ĽS-HZDS) a Iveta Radičová (SDKÚ-DS).
"Mňa by kvóty ako ženu urážali, keďže mám dostatočné schopnosti, aby som sa presadila aj bez nich," povedala europoslankyňa Flašíková-Beňová. Poslankyňa Radičová upozornila na fakt, že na Slovensku prebieha profilácia na základe pohlavia už od strednej školy. "Hovoríme o feminizovaných povolaniach, ale feminizáciu tu máme už od strednej školy," konkretizovala podstatu problému.

Prítomnosť žien v politike má podľa ministerky Kramplovej význam prinajmenšom pre kultiváciu politickej kultúry. Väčšie množstvo mužov v politike si Radičová vysvetľuje historickou genézou. "Ženy získali volebné právo až po prvej svetovej vojne. Napriek tomu sa politiky chytili veľmi razantne," myslí si.

Flašíková-Beňová sa na problém pozerá aj cez postoj spoločnosti. "Spoločnosť nie je na ambiciózne ženy pripravená," skonštatovala. "Kým ambiciózni muži majú ťah na bránu, ženy vnímajú ako karieristky," sekundovala Radičová. Podobný názor má aj Kramplová, ktorá sa nazdáva, že záujem o veci verejné spoločnosť donedávna chápala ako mužskú záležitosť.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:05