StoryEditor

Zelená pre generálny pardon

03.07.2007, 00:00
Koncesionári, ktorí zaplatili dlžné koncesie do 20. februára 2006, nebudú musieť platiť penále za omeškanie platby. Rozhodli o tom poslanci novelizáciou zákona o koncesionárskych poplatkoch.

Zareagovali tak na problém desiatok tisíc ľudí, ktorí v uplynulých dňoch dostali výzvu zaplatiť vysoké úroky z omeškania platby koncesií alebo pristúpiť na mimosúdnu dohodu od spoločnosti Lawyer Partners. Tá varuje, že ak nezaplatia minimálne tisíc korún, hrozia ľuďom státisícové pokuty. Lawyer Partners totiž tvrdí, že generálny pardon z roku 2006, platil len od 21. februára do 22. apríla 2006.

Zmena pravidiel okľukou
Zákon o koncesionárskych poplatkoch sa na rokovanie parlamentu dostal cez pozmeňujúci návrh k návrhu zákona o bezpečnosti o ochrane zdravia pri práci. Hoci s ním priamo nesúvisel, skupina poslancov sa rozhodla k tomuto kroku pre nedostatok času. Ich snahou bolo zabrániť rastu úrokov z omeškania. "Uvedomujem si, že nejde o právne excelentný postup, na druhej strane mimoriadna situácia si vyžaduje aj mimoriadny postup," okomentoval legislatívny proces predkladateľ návrhu Ján Podmanický (Smer-SD).

Pozor na Ústavu
Poslanec Daniel Lipšic (KDH) v rozprave upozornil, že schválený návrh zákona môže pre retroaktivitu naraziť na Ústavu. Zároveň varoval, že súkromná firma vymáhajúca pohľadávky by si svoje právo mohla uplatňovať súdnou cestou a žalovať štát. K legislatívnemu procesu sa hovorca spoločnosti Lawyer Partners Daniel Paľko zatiaľ nechcel vyjadrovať. "Stanovisko zaujmeme až keď zákon vyjde v Zbierke zákonov." Nevylúčil ale možné právne následky a žaloby práve pre problém retroaktivity. Potvrdil však, že schválený zákon o koncesionárskych poplatkoch budú rešpektovať.

Poslanec sa nebojí
Podmanický obavy z retroaktivity nemá. "V tom prípade už aj novela Tomáša Galbavého bola retroaktívna. Zatiaľ ju nikto nespochybňuje. My sa opierame o množstvo právnych názorov, ktoré hovoria, že ide o absolútne právo štátu," myslí si Podmanický. Za najjednoznačnejšie stanovisko považuje rozhodnutie súdu o platnosti odstúpenia od zmluvy medzi Slovenským rozhlasom a Lawyer Partner. Podľa Podmanického chce minister kultúry Marek Maďarič rokovať s prezidentom Ivanom Gašparovičom o urýchlení lehoty podpisu zákona.

Problémové postúpenie pohľadávky
Lipšic považuje za lepšie riešenie vyhlásenie postúpenia pohľadávky na súkromnú firmu za protizákonné. "Rozhlas nemá právo postupovať subjektu súkromného práva žiadne pohľadávky." Ocenil tým prístup Slovenského rozhlasu, ktorý požiadal o predbežné opatrenie na zastavenie vymáhania poplatkov z omeškania. Paľko nechápe, prečo poslanci schvaľujú dodatok k prvému generálnemu pardonu, ak tvrdia, že je v poriadku. Rozosielanie zásielok o novácii chce zastaviť, až " keď im to zakáže zákon."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 20:51