StoryEditor

Zopár faciek učiteľ dal, kopance si žiaci vymysleli

05.02.2008, 15:18
Autor:
SITASITA

Pre minulotýždňový incident, keď učiteľ vyfackal žiaka, sa dnes popoludní stretli riaditelia všetkých trenčianskych základných škôl. Pozval ich tam vedúci útvaru školstva mestského úradu Jozef Baláž. Riaditelia na porade rozobrali situáciu a možné opatrenia, aby sa to neopakovalo aj v ostatných školách. "Požiadali sme dotknutú školskú radu o rokovanie, kde by sa riaditeľ školy vyjadril k tejto záležitosti," uviedol Baláž. Riaditeľ ZŠ na Dlhých Honoch Michal Galko sa má vyjadriť aj k podozreniu, že učiteľky o bitkách vedeli a nič s tým neurobili.
Riaditeľ Galko sa však bráni. Tvrdí, že nič sa neututlávalo a žiaci si niektoré veci vymysleli. Podľa medializovaných informácií žiaci totiž tvrdili, že učiteľky o fyzických trestoch učiteľa vedeli. Údajne ich bil päsťami, kopal, jednému žiakovi vybil časť zuba a rozbil nos. "Niektoré bitky sme nahrali na mobily, ukázali sme to učiteľom, ale tí nám povedali, aby sme to vymazali, že škola má dobré meno a nesmieme ho poškodiť," citoval denník Pravda jedného zo žiakov. "Žiadne videá neexistovali. Čo bolo popísané o vylomených zuboch, nič sa nezakladá na pravde. Žiaci potvrdili, že je to navymýšľané. Zopár faciek padlo, za to sa ospravedlňujeme. Bolo to zlyhanie dotyčného pedagóga. Tie rozbité zuby, rozbité hlavy, kopance do brucha a päsťami, to je všetko vymyslené. Z pedagógov nikto nič také nepotvrdil a dokonca niektorí žiaci povedali, že to bolo nadsadené a ospravedlnili sa," tvrdí riaditeľ Galko. Suplujúcemu učiteľovi na dôchodku sa v deň medializácie bitky končil pracovný pomer. Inak by ho riaditeľ podľa svojich slov určite prepustil.
"Je mi veľmi ľúto, že takáto situácia v Trenčíne vôbec nastala a budem trvať na prijatí opatrení, ktoré zabránia tomu, aby sa niekedy v budúcnosti zopakovala. Aj keď bola so spomínaným zamestnancom spolupráca so školou ukončená, problém nemôže zostať nevyriešený. Budem dôrazne žiadať riaditeľa školy, aby vysvetlil, ako je možné, že nekonal nielen on, ale ani pedagogickí zamestnanci, ktorých deti o probléme informovali. A aby zo situácie vyvodil aj dôsledky. Ak by sa tak nestalo, budeme postupovať v rámci našich zákonných možností a nevylučujem ani personálne zmeny vo vedení školy," povedal pre mestský dvojtýždenník INFO primátor Branislav Celler.
Riaditeľka Krajskej pedagogicko-psychologickej poradne v Trenčíne Tatiana Ďurkovičová hovorí, že reakcia učiteľa bola nesprávna aj v prípade, že došlo predtým k incidentu medzi ním a žiakom. Telesné tresty obzvlášť na pôde školy neodporúča. Pedagógovia podľa jej slov musia vedieť situáciu v triede zvládnuť. "Deti vycítia, či učiteľ dokáže zvládať situáciu, vycítia, či je sebavedomý a pokiaľ vidia isté rezervy, tak si samozrejme viac dovolia." Podľa Ďurkovičovej by učiteľ mal mať po istom čase služby možnosť odpočinúť si a normalizovať svoj duševný stav. "Je pravda, že učitelia sú v úžasnom strese a napätí. Je to psychicky veľmi náročné povolanie a po istých rokoch by potrebovali mať takú zaslúženú platenú dovolenku, aspoň rok," uviedla. "Je to pochopiteľné, každý vo svojej profesii si snaží udržať svoje renomé. Chápem reakcie učiteľov, neviem, či je to správne alebo nie, ale chápem to v každom prípade," vyjadrila sa k možnosti, že učiteľky problém naschvál ututlávali.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:40